Učitelj

7

љивост у служби! Сад, напред се не може а натраг се не сме!! О-грозних мука идентичних оним танталовим из грчке митологије !! Ништа им друго не остаје него да се огреше или о себе, или о своју дуж ност, о истину, и о оне невине анђеле. Па које је мање зло од ово двоје» Не знам! Само знам да „зло је поћи, а горе не поћи; ни куд мајци, ни куд у девере“!! Заиста, грозно је то за једнога савеснога управитеља, који мора да обмањује своје претпостављене, и да заштићује и преко своје воље, несавесне наставнике! А 06мањујући оне а заштићавајући ове, они нехотице прикрива рђаве наставнике, лаже и ствара. хорупцију! У овом хаосу не може се нико ни са најбиљим компасом оријентисати. .

Дати законом неком извесне дужности и права, па после та иста права са свим парадисати разним тајним недозвољеним

начинима, то пе може никад имати никасвог коректног оправдања, а још мање може имати оправдања она, од скора код пас употребљивана несрећна пракса, да једна реч таквог председника иди неуредног наставинка, вреди код власти випе него ових (учитељ и управит.) 40 речи Ал' најцрње је, кад му се и та једна не тражи, и за њу се не пита, и ова је потпуно неважећа и непотребна!

И зашто је све тор! Ни зашто друго, него само за то, што се сва деља не суде објективно — са гледишта саме ствари, него се томе предпостави друго нешто, па се после с тог другог предпостављеног суди. Мислим да се разумемо.

Ко је свему овоме највише и на првом месту криве То нек читаоци сами пресуде. Не морамо им ми баш све казати.

-= 6

учитељ.

НЊИЊЕВНИ ОГЛАСИ

Изашле су из штампе:

Грлица књига за децу има преко 6 таб. са сликама. Удесио Д. Ј. Путниковић учитељ. Цена 50 п. дин.

Браство трећа књига друштва Св. Саве. Има 18 таб. са 6 великих слика и једном мапом српских земаља.

Тражи се васпитач, педагошка расматрања у мислима. Написао К. П. издање Учитељског удружења. Дена 1 дин. Књига има 7 таб. средње осмине.

„Мала Србадија» лист за децу. Изашао је број 12. Излази два пут месечно осем Ферија. Цена 4 дин. годишње. а за стране земље 8 Форинта.

ен БН И НЕ

ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ

Многим „Учитељевим“ претплатницима изашао је рок претплате. Умо-

љавају се да похитају са претилатом, јер ће им се лист обуставити, Исто тако

умољавају се и стари дужници да измире свој дуг.

Власвик и издавалац „„Уучит. удружење“

Редакција.

Заступник одговорног уредника Д. Ј. Путниковвћ, учитељ.

КРАЉ.-СРПСКА ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА

раса а ама ла ар а

РАИ