Učitelj

399

дном одбору за прегледање програма, па је сад премештен, то председник тражи да веће избере другог на његово место. Већ на његово место изабра Мошу Џинту.

Председник даље саопштава да би тре-

бао неко да повади из записника прошлих састапака онај материјал, који је од ређен за Хришђанску науку — За тај посао одређен је Отеван Зарић.

( овим је састанак овај био закључен.

»

РАД звовРОВА

~

(СВРШЕТАК).

ТХ. САСТАНАЋ

ДРЖАН 31. МАЈА 1887. год.

1

На, овоме састанку продужио је Јов. Д. Јовановић, учитељ, читање своје расправе: „ Реорганизација српских основних школа“ и довршио је одељке: У. Учитељ (иљи учитељка) и УП. Надзор чланови 45 до 78. ( тим је завршен један део реорг. основ. тикола. Остали су још наставни планови, програми, распореди и завон о учитељским платама.

Чланови су се збора и на овоме састанку с малим оступањима на појединим местима, у главноме слагали са мишљењем Јовановића. Највише су га помагали Јаношевић и Димитријевић а на појединим местима учитељице су противне.

На овоме састанку поред осталог одлучено је:

1. Да учитељ — учитељица може бити само оно лице које је свршило учитељску — учитељичку школу и на свршетку учења положило учитељска испит који се у тим школама полаже и она лица која заједно са тим ученицима полаже исти испит, па ма шта ова учила;

9. Да учитељи иду уцркву кад и остали

чиновници. У цркви нису дужни певати. |

Ученике воде само на елужбу кад учитељи за потребно нађу но најмање 5—10 пута у години. Учитељи ифученици нису дужни ићи у цреву за време свију школских одмора. О остављању учитељске службе важе прописи који и за остале чиновнике.

|

Учитељ који наврши 830 година службе добија као и издржање своју целу систематичну плату;

8. Управитеље поставља министар као и до сад. Против овога су говорили Јовановић, Димитријевић и остали су при мишљењу: да управитеље бира учитељски колегијум дотичног места;

4. Кривице учитеља које су чисто школске природе извиђа и министру реферише министарски изасланик учитељ или проФесор кога Гл. Пр. Савет избере. Остале преко земаљских власти. Казне су: опомена , укор, губитак плате од 5 дана до 8 месеца и отпуст из службе. Опомену, укор и новчану казну до 5 дана изриче министар. Остале Гл. Просв. Савет према, тужби министровој и писменом одговору на тужбу оптуженог учитеља. Отпушта се и онај учитељ, који у 9 године узастопце добије слабу оцену из успеха у школи. Учитељ се из школе у школу може преместити само по молби.

5. Надзор се преко године врши преко управитеља, школских одбора и рефере• ната за основну наставу; на крају шкод. род. преко министарских изазланика само учитеља основ. школа и професора. Надзорник ле сме дати оцену мању од 9 (добар) учитељу, коме преко половине испитапих ученика пређу у старије разреде, ни оцену мању од 4 (врло добар) коме више од две трећине испитапих ученика пређу у старији разред. Шри давању оцене надзорник мора узети у обзир све отежавајуће и олакшавајуће околпости итд. итд. —