Učitelj

525

баци, јер овако за дуго не би могли имати довољан број стручних учитеља. Мањина, у којој је П. Манојловић, мишљења. је, да се предлог усвоји.

Панта Манојловић, брани своје мишљење тиме, што је поред ниже осн. школе заведена законом и виша основна школа, за коју мора се признати — треба спремнијих наставника.

Председник мишљења је, да се овај предлог одбаци, пошто ће се о спреми наставника говорити, приликом дебате о реорганизацији оен. школа.

СОвушштина усваја решење већине извештајног одбора.

Изв. Којић, чита решење извештајног одбора, да се одбаци предлог К. Недића, Др. Ђурђевића и другова, о томе, да се ђаци учитељске школе искључиво постављају за учитеље у сеоске оси. школе.

_ Др. Ђурђевић објашњава: како је он мислио да се постављају само на извесно време.

Ђ. Којић одговара цитатом из писменога предлога предлагача, да не постоји « то што Драгољуб мисли.

__ Окупштиана усваја решење извештајног одбора.

Председник. Молим вас господо, пошто је исцрпљен дневни ред, а у скупштини је велики број учитеља, предлажем скупштини, да донесе решење о месту, где би се имала држати У учит. скупштина.

Никетић држи, да би требало да и друга места виде учитељску скупштину. Напомиње цељ друштва Св. Саве, коју би требало имати у виду, при одређивању места. Предлаже: Ниш, Пирот или Врању.

Ср. Лазаревић држи, да скупштина не би требадо сад да решава ову ствар, но пошто се већ ушло у дебату, мишљења је, да би најзгодније било, држати скупштину у Крагујевцу. Доказује, да би тамо скупштина наишла на срдачнији пријам.

Б. Љешевић држи, да би с обзиром на, на наше национално трвење са страним елементима, потребно било, да се скупштина држи у Врањи.

(. Аћимовић предлаже излазак из Београда, јер би се онда увидело, да ли је српско учитељство пронивкнуто одиста убеђењем, о потреби удружења, иди се долази овде на скупштину за то, да се посвршавају приватни послови. Предлаже Крагујевац.

Ар. Пантић предлаже искључиво Ниш, јер би се тамо лакше дошло, а за тим Ниш је већа варош, па би тамо више угодности било.

Тр. Протић одбија од скупштине, да је већина учитеља дошло у Београд само за своје личне послове, као што рече (О. Аћимовић. Признаје, да их има и таквих, но то је неприметна мањина. Предлаже Крагујевац и објашњава се с Аћимовићем.

Председниг. Пошто сам из говора предговорника, увидео, да се Крагујевац истиче као нјзгодније место за У. учитељску скупштину, то стављам овако питање: Ко је за то, да се скупштина идућа држи у Крагујевцу нека седи, а ко је противан, нека устане. Већина седи и председник оглашује Крагујевац за У. учит. скупштину.

да тим је овај састанак закључен у 6 сати по подне а други заказат у 8 сати у јутру 5. ов. месеца.

Председник , Јанко Кара-Матић.

Потпредседник , Милоје Петровић,

Секретари: Мих. М. Стевановић, Н. М. Чолаковић, Лепосава Мишићева,

Усвојила, је овај записник ТУ. учитељска

скупштина. Урош Благојевић,

а -—————