Učitelj

524

Рашковпћ мисли да ако скупштина одбије помоћ онда ће то бити једино због Формалности, која није испуњена. Одговара, онима, који су за прикупљање добровољних прилога, да су чланови скупштине исцрпљени материјалнотрошећи новад на, издржавање за време скупштинског рада. Вели да је боље прикупљеним новцем помагати сиротињу него зидати кућу за изложбу.

Љ. Јовановић брани решење извештајног одбора, и одсудно изјављује, да се скупштина креће у границама друштвених правила. П. Манојловић брани решење извештајног одбора, даје се при решавању строго придржавао дружинских правила. Предлаже, да сеод помоћи, коју даје општина београдска одвоји извесна сума новаца и помогне породици покојника.

АД. Димитријевић слаже се у свему с предговорником, но никако с оним предлогом, да се образује одбор и да се заводи неки вид прошње.

Подпредседник М. Петровић доказује, да би веома, неправилно било, кад би од оних 500 динара одвајали породици покојника. Та је сума издата на сасвим другу цељ. на, цељ олакшања за долазак сиротних чланова. (Граја).

ВБ. Глишић мисли, да треба помоћи породици покојника, нарочито и због тога, што је покојник толико година провео као учитељ у Ст. Србији под врло незгодним околностима. Даље вели, да је покојник имао у одбору макар и једног пријатеља, онда би се породици помогло. Пристаје најзад на помоћ од суме коју је издала очштина београдска.

Изв. Ђ. Којић одбија прекор В. Глишића, и каже: да се одбор при решавању није руководио личним назорима, но да је имао у виду правила друштвена, јер покојника нико у одбору не познаје лично.

Ст. Николић говори како је милосрђе светла страпа у човечијем карактеру, но милосрђе у овом елучају, где се коси с друштвеним правилима, било би ништа мање но преступ. Одсудно брани статуте дружинске и напомиње, како би ТУ. уч.

скупштина престала да важи као скуп. штина, чим би погазила своја правила, и у таквом случају могао би г. комесар, који је овде присутан, сместа забранити даљи. рад скупштински. "

А. Голубовић. Пошто покојник није био члан удружења, то сам противан, да се газе друштвена правила. Олаже се с оним предлогом, да се помогне из суме, издате од стране општине београдске.

Председник ставља на решење предлог извештајног одбора — скупштина усваја, решење пзв. одбора.

Известилам Ђорђе Којић чита решење извештајног одбора, да се молба А. Стошића цртача из Параћина не може уважити, пошто он није члан удружења, те према, томе нема права да предлаже измене у друштвеним штатутима.

Благоје Недић је за то, да се ова тачка узме озбиљно у претрес, и да се члан први правила о удружењу измени у томе смислу, да се удруже и наставници основних са наставницима средњих школа.

Председник ставља на решење одборско мишљење и већина та скупштине усваја.

Известиљац Ђ. Којић, чита мишљење извештајног одбора, да се предлог К. Недића и другова, да се направи у свакој школској згради соба за спавање пи кујна за децу — олбаци, пошто има везе са питањем о реорганизацији осповних школа,

Скупштина усваја. |

Исвестилац Ђ. Којић, чита решење изв, одбора о предлогу К. Недића и другова, да се опи учитељи премештају у вароши који имају децу за школовање, и они који су болесни и потребују лекарске помоћи.

Скупштина усваја одборско мишљење.

Изв. Ђ. Којић чита решење извештајног одбора, по предлогу Косте Недића, Дратољуба Ђурђевића и другова, да се наша учитељска школа преокрене бар у четвороразредну учитељску школу, у којој би се примали они ђаци, који су свршили ТУ. разреда гамназије бар са добрим успехом. Одбор се подедио на мањину и већину. Већина је за то, да се овај предлог од-