Učitelj

541

Вести о учитељском удружењу

|

Збор Зајечарски.

Збор учитеља црноречких, који је обра- |

зован 16 Јула т. год. имао је П. састанак 14 Септембра. На том састанку донета је одлука да, се месни збор црноречки подели на месни збор зајечарски п збор бољсевачки. Збор зајечарски се одма и конституисао: за председника је изабран г. Стева Николић, за подпредседника, Светозар Крапчевић, га пословођу-деловођу г. Станоје Николић. да одборнике: гг. Илија Радосављевић учитељ леновачки и Драгутин Младеновић учитељ изборски. Чланова има уписаних сада: редовних пџетнаест, помажући су члапови тт. Коста Ивковић, предавач и Коста Ф. Ковачевић, предавач.

На истом састанку донесена је одлука, да сви чланови тога збора буду дужни тримати орган „ Учитељског удружења“ „Учитеља“, који само у одзиву чланова може вршити као што треба поверени задатак.

ЏП.

Збор доњо-милановачки.

Учитељи из Доњег Милановца и околине образовали су месни збор. Уписало се шест _ редовних чланова. За председника изабран је г. Живојин Јрвуловић.

На састанку, који ће бити 21 Новембра, држаће предавање у Ти П. р.г. Петар Јосимовић.

Ж), Овде имамо да прибележимо једну врло жалосну појаву. Г-ђица Милева Димитријевићева, није хтела да св упише у чланство, наводећи за разлог то, што нема чему да се научи. Ми верујемо да она нема чему да се научи, јер то нам сведоче ове њене лепе речи: „Јавићу среској власти да забрани држање збора,“ у» је ту,али који је бројг Ред.

Ш. Збор Београдски.

Учитељи београдски држали су први редовни Састанак од ове тек. год. 4 Октобра. На том је састанку стара управа молила, збор, да јој уважи оставку на часништво. Збор прима. За тим се приступило избору нове управе. За преседника изабрат је: Радуљ Вељовић, за. потпредседника Г. Јован Бољарић, за пословођу гђца: Зорка, Рашићева, за одборнике : гг. Благоје Недић и Јован Влајковић. После овога, водила, се дебата о повишици на име стана и огрева које је дужна општина давати својим учитељима на основу чл. 21- 2а зак. 0 основним школама. Збор налази, да садања сума, коју даје општина београдска својим учитељима, не одговара у натури, што би била дужна давати сваком наставнику на основу чл. 12 закона о грађењу и намештају школа Збор опуномоћава председништво, да напише молбу општини, и да тражи, да се садања сума повиси.

КЕ

Збор Пожаревачки.

Учитељи из Пожаревца и из околине 18 ов. мца. образовали су месни збор за варош Пожаревац и околину. На том састанку изабрата је управа: за председника г. Никоља Јовановић, за потпреседника т. Василије ФЊивковић, за деловођу гђца Лепосава Вљашковићева ; за одборнике г. Митанљ Стевановић, Никола Нешић и гђца. Анка Достанићева. Чланова је уписано 24.

Други је састанак одређен 22 Новембра. На том ће састанку држати практично предавање из срп. језика, г. Коста Дими-

"тријевић.