Učitelj

ЗАПИСНИЦИ Туле УЧИТЕЉСКЕ СЊУПШТИНЕ

Ут САСТАНАЋ

ДРЖАН 5. АВГ. У 9 и по ЧАСОВА ПРЕ ПОДНЕ.

ПРЕДСЕДАВАО ПОТПРЕДСЕДНИК

Милоје Петровић,

Секретар Ил. Радосављевић чита записник ЈУ. састанка.

Подтресед. Има ли ко шта да примети 2

Миг. Рашковић вели да му није тачно изведен говор (прима се исправка).

Секретар Илија чита предлог Мелентијевића, да се учитељима стави у моралну дужност, да у свакој прилици причају народу о његовој историји, географији разних српских земаља итд.

Чабрић вели да то учитељи знају и без предлога. За то је да се предлог одбаци.

Подпресед. ставља на гласање и предлог би одбачен.

Секретар чита предлог Радула Вељовића и другова, да се у југо-источним крајевима наше отаџбине постављају најспособнији и највреднији учитељи, који би одговарали и позиву наставе и позиву идеје Српства.

Скупштина прима предлог и упућује га, извештајном одбору.

Чита се предлог Чабрића и другова о томе, да се умоли г. Министар, те да још ове тодине укине продужне школе (упућује се одбору). ~ ДЕ Бена

Секретар чита предлог Љуб. Убавки о томе, да скупштина избере из дине један одбор, који ће ићи г.ћ инистру грађевина и заблагодарити му што. зводио члановима учит. скупшт. безплатан подвоз (чује се: врло добро).

П. Никетић је за то, да то изврши Гл. Одбор.

Срета Лазаревић тражи да се избере неколико учитеља. из разних крајева. (Граја : неки траже да то учини председништво, а неки да се избере одбор).

Подпредседник ставља на гласање и би усвојено да ову захвалност изјави г. Министру председништво.

За тим секретар чита предлог Недељка Игњатовића о повишици, коју условљавају 4 године. (Упућује се извештајном одбору).

Чита се интерпелација Косте Анлријашевића и другова на Гл. одбор: за што блатајник Глав. Одбора, г. М. Антоновић, држи при себи повећу суму новаца, а не даје је управи на камату. –- Интерпеланти сматрају да је такав постунак некоректан.

Н. Поповић вели, да се стање блатајне налази пред контролним одбором, коме је у Аужности поред осталога да и ово патање прегледа и реферише скупштини. Поселе тога Гл. Одбор одговориће.

Подпредседник пита, скупштину, ла ли дозвољава г. Сими Аћимовићу да учиви један предлог усмено, (Одобрава, се).

С. Аћимовић. Гослодо, свима је нама, познато колико је доброчинство учитељ ству учинио наш велики добротвор, пок Јован Гавриловић. Томе човеку, господо, учитељство треба да да видљива доказа своје благодарности. Мишљења сам да се покојнику подпгне спомених и то у Жичи, као месту, где је живео св, Сава, први просветитељ српски. Разговарао сам се с једним нашим предузимачем о условима и он ми рече да споменик не би стао више од 200 дуката. — Џредлаже да, се извбере један одбор, који ће на томе радити. "Подаредседник. Господо, ово је озбиљна ствар и држим да би требало поднети писмени предлог. (Усваја се).

Никола Мусулин. Држава је доста одредила неку суму новаца нашем неумрлом добротвору, пок. Јовану Гавриловићу, али ми не треба да се осврћемо на то, већ би требало да и сами учинимо онолико колико можемо. Требало би да замолимо државу, да нам врати онај новац, што нам је задржала за време рата, па да се стим