Učitelj

б

она добија, сваки дан су потпунији и тачнији. Наука о свету као природна наука, ставља и води човека у природу. Она диже и прави узвишенијим и самом својом садржином свакога онога, који се њоме бави, а стављајући га у природу, она га ставља и на такво гледиште, на коме је природно. здраво и истинско појимање и коректно посматрање ствари једино и могућно.

Ни један ђак, ни један иоле образован човек, — а нарочито ни један учитељ, не сме, да не зна ништа из науке о свету. Истине у природи откривене, не може нико сузбити, — шта више, с таквим истинама, као мерилом у руци, можемо ми тек и да оценимо како ваља, шта у опште још може, као истина и да се призна. Они, који се баве природом и изучавањем њених истина, они се крепе умно и само они одбацују од себе све надуте натприродне представе и уображења. _

Празноверица влада само тамо, где се људи природом не баве, где људи природне науке слабо уче. Они, који не негују природне науке, па и они, које природне науке ве интересују, — налазе се испод ниво-а, у коме је напредовање у опште и могућно; — они падају све дубље испод овога ниво-а, и награда је њихова, празноверица и назадњаштво.

У природи се налази потпуно јединство и потпуна, | хармонија, и који жели, да види и једно и друго остварено и у нашем људском друштву, тај треба у опште. да негује баш природне науке више него ма које друге, па тако исто и науку о свету.

Овако високо ценећи утицај природних наука у ошште, па и науке о свету, на наше опште образовање, хајде да прекорачимо праг природе.

Кад је ноћу ведро, ими погледамо од Земље у вису онда нам небо, овај плави простор изнад нас, изгледа "од воска какав огромно.велики заокружен у коме има