Učitelj

13

Име Меркурово биће на сваки начин основано на томе, што је ова планета веома близу Сунцу, и што је по Митологији Меркур, бог трговине и саобраћаја с Аполоном веома често у вези стајао.

Меркур се бележи знаком налик на, палицу, око које су обвијене змије 5 искојим се у Минералогији и жива бележи.

И на Меркуру се виде мене као и на нашем Месецу. Види сл. 3 на којој М представља Меркур.

Обе ове поменуте планете Венера и Меркур ближе су Сунцу од наше Земље, и окрећу се око њега по путањама, које опкољава путања наше Земље, па сес тога обе ове планете и зову доње планете.

Удаљујући се од Сунца преко Меркура и Венере“ па и наше Земље, наилазимо на тако зване горње планете, које путању наше Земље обухватају, и од којих је Марс, нашој Земљи најближи. Марс нам се показује у мутно црвенкастој светлости и бележи знаком стрелице са штитом (ф, што је био знак бога рата. У Хемији се“ бележи истим знаком гвожђе, најпотребнији материјал бога рата.

Ову су планету познавали и Грци и Јевреји и називали је, сњене интезивно црвене боје, ватреном звездом. У Санескриту назива се Марс Анагарака или горећи угљен, па и Лохитанга или црвено небеско тело.

Марс је прва планета, која је послужила за опредељење прве Сунчане паралактике, б којом смо дошли и до сазнања праве величине овога нашега света. Марсово је кретање поред тога послужило и Кеплеру, да пронађе планетске елиптичке путање, с којима је Астрономија добила много јачи полет, но што је то до њега, (Кеплера) било.

Од тако званих горњих планета, Марс је прва планета, која је по својим Физичким особинама најбоље и поЗната, и која се по своме физичкоме строју и понај-