Učitelj

19

па достави и то, да је још и самим рачуном определио и место те непознате и до тада невиђене планете. На основу резултата Леверије-овог рачуна а у Септембру исте године, баш на месту, које је Леверије израчунао био, нађе астроном Гале у Берлину нову планету, којој је горње име дато.

Изналазак Нептуна као што се види са свим је особене природе. Остале су планете или случајно, или пажљивијим тражењем по звезданом небу нађене; — Нептун је на против нађен рачуном, и изналазак Нептуна, може да се сматра,као највећи тријумф науке о небу, — као тријумф више математичке анализе, која нас својом властитом снагом води даље, но што је пре тога ико од људи и мислио, — јер она продире у такве огромне даљине, да јој ми једва следовати можемо.

Нептун се бележи знаком усправљеног трокраког свећњака /' и има један месец.

Сва сва досад поменута небеска тела или планете окрећу се неке на мањем, а неке на већем одстојању —- око светлила овог света, — око нашега Сунца.

Ја велим нашега Сунца, јер је оно вазда с нама; оно руководи ову нашу, за нас тако огромно велику Земљу при њеном кретању и то тако поуздано, да она из године у годину описује око Сунца једнаке путање у овоме непрегледном светскоме простору, и тиме нам донови зиму, која нам живце чвршћа и спрема свежији живот за будуће дане; за тим доноси нам пријатно пролеће, бујпо зеленило и напредну вегетацију. Даљим сво јим окретањем доноси нам Земља топло лето, у коме нам најпотребнија средства за живот сазревају, а најпосле овај низ благодети завршује јесен, најбогатије доба у нашем годишњем животу.

Поменуте благодети и јесу узрок, што су многи стари народи мислили, да је Сунце и најдостојније,

9"