Učitelj

13

њему остају неке орреботине и од гвожђа отпадају ситна парчад која се зову гвоздени опиљци. Или:

Узми један белутак у леву, а други у десну руку, па запарај један о други, особито у помрчини. Видиш из њих севају варнице. За што2 Оба белутка једне су тврдоће, па запарани један о другог пуштају варнице. То исто бива кад се белутак запара челичном шипком. Белутак је тврђи од гвожђапа и од челика, п скоро најтврђи камен код нас у Србији.

5. Величина.

Има белутака по величини врло великих, има их толиких да је често од једног белутка састављена цела планина. Ну има ихи врло ситних. Најситнији белутак то је зрнце ситног речног песка.

6, Особине.

1. Провидност.

По столу растури разне ствари. у руку узми обично проворско стакло, па погледај кроз њега. Видиш све оне ствари што си их по столу растурио. Стакло је провидно. Учини то исто са чистим белутком, који се зове биљур. Видиш и кроз њега све ствари које су по столу растурене. Чист белутак, који се зове биљур, провидан је као и стакло.

2. Витост и кртост.

Ово је врбов прут. Шта сам ш' њиме урадио. Савили сте крај с крајем. А сада2 Пустили сте и он се одмах исправио као и пре. Тако с плетућом иглом, шином и другим стварима које се вију. Ствари које се вију као прут, плетућа игла, шина... витке су.

Учини то исто с крижуљом. Преломи се. Тако с кредом, стаклом и другим стварима које се ломе. Ствари које се одмах чим се превију преломе — крте су. Белутак као и крижуља одмах чим се превије — преломи се. Белутак је крт. |

3. Растварање у води и укус.

У чашу с водом мети парче шећера па размешај ложицом. Видиш шећер нестане, пробај воду по укусу је слатка. Учини то исто с белутком, мешај и мешај, па ништа. Пробај воду без укуса