Učitelj

О ревизији основних школа

ЧИТАО НА ЗБОРУ УЧИТЕЉА У ВРБИ 29.. ДЕЦЕМБРА 1888 год.

Мијанло М. Милошевић

УЧИТЕЉ ВИШЕ ОСН. ШКОЛЕ КРАЉЕВСКЕ

—==>—

Постанак ревизије, некадашња и садашња ревизија, и каква треба да буде ревизија.

Са првим зрацима срп. слободе, која се почела јављати срп. народу после 1815. год. почели су се јављати и нови зраци нар. просвете. Они, који поведоше народ у борбу противу његовог угњетача, да га ослободе пљачкања, кињења, мучења и нечувенога тиранисања охолог Турчина, ти исти људи готово у то исто време почињу се бринути и о нар. просвети.

И ако пуних 30 год. немаде никаквог законог наређења, ипак равним расписима и наредбама радило се на томе, да се свуда по већим местима где је год било могућности отварају осн. школе.

Ондашње основне школе биле су истина примитивне, готово без реда, без плана, без икакве једнообразности ; разна места, разне околности, често разне потребе а и разна спрема ондашњих наставника узрок су да школе буду такве. У оскудици писмених људи за учитеље су узимати они, који су где код попа или у манастиру служећи научили читати Часловац и Псалтир и научили којекако писати. Песник и приповедач српски Б. Јакшић лепо елика онд. школу и учитеља; ево шта вели он: уШкола у оно време једва је где и било, а и где је било жалосна је изгледала : прозори хартијом излепљени, врата неофарбана, а по дуваровима се тек по негде види траг од креча, и сва је зграда била подељена на двоје на једној страни је соба за учитеља а на другој за ђаке........ ·... Па какве су школе биле, онакви беху и. учитељи, неки је од њих утекао из манастира, други опет није испекао занат, а био је нешто мало писмен. Е тога су одма узели за учитеља......... ; НК Тако у једном месту беше у то време учитељ занатом абаџија, старчић неки, коме је на целој лобањи једва 2 — 3 длаке тресетано Ае А А Он на место катедре простре лепо асуру у школи, скине своју качкету, прекрсти лепо ноге