Učitelj

115

1. Да се узакони стална ревизија. Разлози :

ај. Што би се стална ревизија, вршила више пута, преко, године а тиме отклонила могућност да нерадници уназаде ученике.

6. Што би стални ревизори били далеко способнији за ревизорски посао, јер би располагали већим педагошким знањем, и боље би познавали основну школу, њен рад и њене потребе.

вј. Што би стални ревизори могли одмах исправити примећене недостатке у школском раду и школским потребама,

ПИ. Сталну ревизију вршили би стални ревизори, који би се по– стављали у сваком срезу (према политичкој подели по нацрту новог Устава).

Ш-ће. Стални ревизор могао би бати онај, који је свршио нашу учитељску школу, био најмање две године учитељем, а за тим довршио виши педагошки курс на страни. Становао би у среском месту.

· ТУ-то Дужности сталног ревизора биле би: Да обиђе све школе у своме срезу бара пута преко године. и да исправља мане у њима. Да се стара, да свака школа има. књижницу, сва учила и И школске потребе. | Даизвиђа спорове, школске природе, између учитеља и школског КОЧА и пресуђује. Пресуда да буде одмах извршна,

г). Да нетачне учитеље, у своме срезу, узима па одговор и доставља министру просвете.

а) Да предлаже мниистру да се учитељи, који узастопце покажу за две године слаб успех, отпусте из службе, с правом на пензију, ако је буду имали по годинама службе. У оваквом случају треба комисија, састављена одтри лица (професора, учитеља и грађанинај, да констатује има ли места да се учитељ отпусти.

ђ) Да сваке године једном, а по потреби и могућности и више пута, сазива на збор све учитеље из свог среза, да на тим зборовима држи неколико угледних предавања и да претреса, сва важнија. питања из области теоричке и практичке педагогије.

Част ми је ову одлуку доставити Главном Одбору. Бр. 88:

12. Децембра. 1888. год. ЈУ Крушевцу Пословођа, Председник збора. Василије Михаиловић. Ј. Атанацковић.

9%