Učitelj

19

ми пошто смо казали име земље о којој говоримо; пошто смо одре= дили њен положај према нашој домовини; пошто смо је ограничили и прегледали њену величину и, тако рећи, ушли у њу, — сад ћемо говорити о планинама ове земље. Најзнатније су планине у Бугарској :

Балкан, који се налави на јужној страни Бугарске, а коју раздваја од Ист. Румелије. Ова се планина пружа, од истока, на запад. Ово је највећа и најзнатнија планина, не само у Бугарској, негом на целом Балканскоом Полуострову. Име ове планине носи и цело ово полуострово.

Стара Планина налази се па западној страни, у неколико, између Србије и Бугарске. Ова се планина пружа са северо-запада на југо-исток.

Рило и Витош. Ове се планине налазе на југо-западној страни Бугарске и не разграњавају се у велике и дуге огранке као напред поменуте планине. — |

Осим ових планина има још мањих незнатнијих планина у Бугарској а нарочито планинских огранака од поменутих планина.

(Све су плачине у Бугарској мање више обрасле разном врстом шумског дрвећа. Са поменутих планина извиру многе реке и речице. А преко Балканских планина има и коловозних прелаза.

ТУ. Реке. У Бугарској има и река од којих су највеђе и најзнатније :

Дунав погранична река у Бугарској, која раздваја Бугарску од Румуније. Ду 'ав је бугарска погранична река од српске границе (варошице Радујевца), па до Силистрије, најисточније бугарске вароши на Дунаву. Ова река тече у југо-источном и јужном, па онда у источном и северо-источном правцу. Дунав се улива у Црно Море.

Тимок, друга погранична река у Бугарској, која раздваја Србију од Бугарске. Ова река тече у северном правцу. Извире у Србији. а улива се у Дунав испод српске варошице Радујевца.

Искар извире из планине Родопе и тече у северном и северо-источном правцу, па утиче у. Дунав. ћ

Осма, Вид, Јантра и Лом. Све ове Хреке извиру са балканских планина, теку, у г авноме, у северном правцу и уливају се у Дунав.

Камчи:. И ова река извире са Балканских планина; тече у источном прави“ и улива се у Црно море.

Струма извире из планине Витоша; тече у западном и јужном правцу, а прелази у Македонију.

Осим звих река има их још у Бугарској, које су мање и не знатније. Од поменутих само је Дунав пловна река.

10(2)%