Učitelj

21

и доста напредна. Њу потпомаже Дунав, море, путови, жељезнице и телеграф. Поред тога у Бугарској постоји и Народна Банка, но:чани завод,“) који знатно потпомаже трговину. И израђевина, и пре"рађевина разних ствари прилично је развијена у Бугарској. Тако н. пр. тамо се израђује: сувно, ћилими, платно, гајтан, коже, свидене и златарске ствари ит. ад.

Х. Народност, језик, вера и настава. Највећи број становника, који живи у Бугарској, јесу Бугари. А поред њих има и нешто Турака, мало Румуна и Срба. У Бугарској се говори бугарским језиком. Бугари су Словени, " дакле, од словенског племена. Вере су хришћанско-православне сви, сем Турака, који су мухамедовске вере. И у Бугарској има школа као и код нас. Бугари имају више и мушких и женских основних школа но ми, али су им школе и неуређеније. Имају више и учитеља од нас. Немају Вел. Школу, али имају приличан број средњих школа, гимназија и реалака. Имају три учит. школе п неколико пољо-привредвих и трговачких школа. Бугари су веома заузимљиви за своје школе и за то у томе добро напредују,

Х!. Нешто из историје Бугара, форма владавине, управна подала и управа. Бугари не живе од вајкада у данашњој својој земљи, већ су се добелили, као и Срби, из других земаља. Из Орпске Историје познато нам је, да су они у старо време често ратовали са Србима и Грцима. Имали су некад велику и моћну државу. Најзнатнији н.ахови владаоци беху силни и моћни Самуило и Симеун за чије је владе и била Бугарска чувена и славла. Доцније је због свађе и раздора њених великаша потпала под власт Грка. За тим је се отресла власти Грчке, али је доцније, као и Србија, потпала под турску власт. Бугарска је била под турском влашћу све до 18:6, 1877 и 1878. год. Тих година, кад су Русија, Србија и Прна Тора ратовале са Турском, отета је од Турске и проглашена за кнежевину. Она плаћа Турцима неки дабак и зависна (објаснити) је земља од Турске царевине. Бугарском је владао неко време један кнез, кога је народ због рђаве управе протерао. Сад њоме владао опет један кнез кога многе државе пису признале за владаоца Бугарске.

Године 1885. и 1886. ратовали су Срби са Бугарима. Најпре су побеђивали Срби а после Бугари. Доста је изгинуло и српске и бугарске војске, Ошширније о овоме рату причаће вам се у Срп"ској Историји. Те исте године заузели су Бугари и Источну Румелеју, којом и данас владају. О овој вемљи говорићемо засебно.

Бугарском земљом управља данас кнез са министрима и народ. скутшт. Ради лакше управе подељена је на округе а ови на срезове.

3) М ово треба деци објаснити. —