Učitelj

1

МИЛЕНКО ОТОЈКОВИЋ, вођа устанка српског у пожаревачкој нахији 1884 г.

ПРЕДАВАЊЕ ЗА Ш. РАЗ. ОСН. ПОДЕЉЕНЕ ШКОЛЕ.

=

Т. Име и место рођења.

У округу пожаревачком, и то поред Дунава, налази се село. Кличевац, у коме се родио Миленко Стојковић, о коме ћу вам сада причати. То село далеко је од Пожаревца 4 сата, а од Градишта 3 сата. Из Смедерева у Кличевац стигло би се путујући за 6 сати на исток, све поред Дунава.

Но најпре да видимо његову слику! Ево је! Разгледајте добро! Тако! Пазите!

П. Детињство и младост.

Родитељи Миленка Стојковића били су сељаци. Детињсто своје провео је Миленко у своме селу, Кличевцу, а као одрастан младић отиде у Пожаревац и отвори дућан, па је од тада трговао. Но у Пожаревцу се није дуго бавио, већ остави трговину дућанску, па се пресели опет у Кличевац, иту је радио земљу а по мало итрговао са стоком. Тргујући он је ишао по селима, а пошто је био вредан и поштен, то се прочује по целом округу и околини,

Србијом су тада владали Турци. Турски цар је постављао по једнога пашу |војводу), који је управљао Србијом. Тадашњи паша лепо је Србе пазио и чувао, и није дао Турцима да Србе муче. На исток од Србије налази се земља Бугарија. Паша, који је онда управљао Бугаријом одметне се од турскога цара, па хтеде да завлада и Србијом. Овај добри паша, који је Србијом управљао, скупи турску војску да се брани, па позове и Србе, да заједно ратују против царског одметника. Још им разда оружје и барута и олова. Срби то једва дочекају, јер су већ били заборавили војевати, па млоги пођу у бој с Турцима противу Турака. Међу Србима био је и Миленко, који се прочује и покаже као добар јунак и старешина, и постане у томе рату буљубаша, (заповедник једне чете војникај.