Učitelj

ЦРТАНКЕ У ОСНОВНОЈ Школи

о жеже—

Настава у цртању јесте врло важан предмет у основној школи. Оно утиче свестрано на млађано биће дјечије; т. ј. овом умјетношћу усавршава се дијете интелектуално, естетично и морално. Оно утиче на општи развитак чула дјечијих. Од свију чула највише се овом струком развија вид, а ово опет и јесте прво и најглавније чуло човјечје, јер помоћу овога, чула стичемо највише представа из спољашњег свијета, (У/лој. Чим је ово чуло развијеније, тим су и представе, које помоћу њега стичемо из спољног свијета мкого савршеније и истинитије. Ево какву вриједност пружа нам цртање:

Гледајући неко вријеме у један предмет, он са свим овлада, душом нашом, али представа о томе предмету, коју гледањем у душу нашу утувисмо, јесте тавна и нејасна. Сасвим друкчије стоји с том представом -- о дотичном предмету стеченом — ако ми тај предмет себи цртањем представимо. Кад ми дакле тај предмет поред дуготрајног гледања још и нацртамо, онда смо га потпуно свјесни и представа — коју о њему добисмо јест истинита, и она сасвим одговара природи тога предмета. Таква представа је и дуготрајнија и дуже времена, остаје непромјењена у души нашој. Дешава се често, да ми једног предмета и не видимо, а нијесмо га никад ни видјели, па га ипак можемо себи у души нашој представити, и такав у души нашој представљени предмет можемо да нацртамо. Слику о томе предмету створила је машта у души човјечјој, те ми дакле тај предмет. можемо себи цртањем представити, ма да га и не видимо. На том се оснива умјетничко цртање. Што су год идеје једног умјетника савршеније, то су му и умјетнички производи савршенији.

Цртањем се вјежба и долази до окретности рука. дјечија. Пр-

тањем појединих потеза — било што на таблици или на пропису — рука добива више слободе, те се тим за писање способнијом учини.

Цртањем се развија и разум човечји, јер често пута цртање захтијева мјерења, прорачунавања и других разних комбинација»