Učitelj

208

тављено, почевши тај ред од заставе с најмлађом Нормалном класом и свршивши га по степену старешинства остали класа са слушатељима П. год. Философије.

4. Професори Лицеума ставиће се остраг за својим двема класама, а професори Гимназије стати ће сваки покрај своје класе с десне стране, и чувати међу својим ученицима поредак у одуи попутном појању.

5. Даље наставиће се ред светог овог торжества с крстоносцима, с рипидоносцима и са свештеносцима ученицима.

6. За овима сљедоваће свештенство по степеном реду старешинства, носећи међу собом покрај осталих к торжеству овом нуждни црквени утвари и икону славимог Патрона нашег Св. отца и Архијепископа.

7. Кад се овај свештени строји то све у црквеној порти ова ко уреди, поћи ће у Лицеумско — Гимнавијално зданије и изићи на западна портанска врата, по том прошавши преко великог испред конака лежећег моста окренуће се десно поред портански конака и ударивши на водећи у Началничество сокак, изаћи ће на главну чаршијску улицу, овде окренуће се строј опет десно и управо том великом главном улицом кроз чаршију у Лицеумско — Гимназијално зданије упутити.

8. Кад се у зданије ово на велику капију уђе, младеж Нормални клаба, која напред за коругвом (заставом) иде, сместиће се у саме собе Гимназијални класа; ученици пак Гимназије, раздедиће се на два крила по попречним узаним ходницима овога великог зданија, а слушатељи обе године Философије зауставиће се на самом широком предходнику овог зданија и ставити тако, како ће свештенство, професори и остали почитајеми гости и учасници овог Светог школског торжества удобна места имати.

9. Пошто сви опредјелена места заузму и савершено се утиша, сљедоваће „освјаштеније води“ и овом окропленије како свију ту присуствујући „душа, тако и свију у овом великом зданију училиштни соба.

10. По свршетку »„освјаштенија води“ простреће се опет ти-

шина, и иза које ће се певати за ово торжество спјевана песма.

| 11. Пошто се опет ћутање учини, говориће се у име свију Лицеума и Гимназије професора сходно слово овом торожеству. 1. Г. Ректор Лицеума г. Атанасије Николић; 2. Константин Николајевић слушатељ Философије 11 године у име свију слушатеља Философије; 3. Алекса Милинковић олушатељ Реторике у име све гимназијалне младежи.