Učitelj

395

Општине да су дужне давати учитељима попутнину за ове састанке.

4) Да води надзор над радом у школи, и да неуредне наставнике у почетку сам опомене, и у поновљеном случају да их доставља министру просвете.

9.) Да присуствује великом испиту у свима школама — ако је могуће — а ако не онда само у онима где нађе за потребно.

Превођење ђака да изврши у споразуму са дотичним наставником. Тако исто споразумно ослобађаће ученике. школе, ако их буде за, то. ·

6) Да, по свршетку школске године, а по потреби и преко године извести Г. Министра о свима онима учитељима — учитељицама, који се не држе онога, што је законом прописано, “те да се такви наставници казне.

1.) Да наређује да се' оправљају или подижу нове школске зграде, и то за време школског распуста. Да извештава министра о неуредностима појединих општина, и да се, по његовом предлогу, казни онај, који је узрок том немару.

8) Да даје осуство појединим наставницима до 15 дана иодрсђује замену. Кад је год могуће, он ће сам замењивати наставника, који осуствује.

Преписка између појединих школа и надзорника врши се преко управитеља.

„ Преписка између појединих школа и министарства, врши се преко надзорника.

Оваким надзором, који постоји и код свију образованих народа, мислимо да би наше школе знатно коракнуле напред и постигле свој задатак. | -

Главни Одбор

- П

0 вишим основним школаАМА,

Главни Одбор Учитељског Удружења, проучавајући питање о вишим основним школама, који му је посао ставила у дужност Пета Учитељска Окупштина, увидео је, да је од преке потребе, да се у Србији установе двојаке вигле основне школе: варошке п сеоске (среске).

Сеоским (среским) вишим основним школама треба да буде једини задатак тај, да спремају грађане за ваљане и практичне пољопривреднике.