Učitelj

12

Од 1120 год. Босна поста баковина. Рашки жу. даде је у мираз својој ћери, која се удаде за, угарског Од то доба па све до Немање, Босна оста са, Угарског помиње се као владаоц босански неки Борис, који пом краљу у рату против грчког цара Мануила.

Око 1170 год. постаде бан босански знаменити Кулин, признаваше над собом врховну власт Немањину. Ово је најзнатнији босански бан, за чије се време највише осилише Богумили“, које и сам Кулин потпомагашше.

Најстарији српски споменик са обележеном годином, јесте писмо овога Кулина бана, које се и до данас сачувало. Овим писмом он

даје право ЕРИ да могу слободно по Босни трговати. бо. је писмо писато 1189 год.

После овога бана, било је у Босни јогл доста банова, који су.

управљали Босном некад самостално. а више признавајући власт гарску.

И наш краљ Милутин држао је неки део Босне од 1305 до

-18 год. када ју је изгубио. Тако је Босна прелазила из руке у с“ку појединих бонова и околних владаоца српског и угарског. да све то време, Босна је цепата на више делова.

Исте је среће био и Хум, данашња Херцеговина. После Е мањине смрти и он је прелазио из једних руку у лруге. Припг: је неки његов део и Босни. Помиње се Вукан син Неммиза кас велики жупан зетски и хумски. После њега припао је Хум Угарској. Хум је био одвојен од Босне, но доцније су те две земље сједињене.

Цар Душан освоји Хум и увећа део Босне од Стевана бана босанскога, и док беше жив, држаше те две земље под својом влашћу; но чим цар Душан умре, Босна и Хум отргну се испод власти нејаког Уроша У.

У то је време босанска властела била у својој највећој силн, а бедни народ трпео је све невоље, које на њега наилазише трвењем поједине властеле с бановима.

Око 1375 год. бан босански Твртко прозове се краљем бос ским, коју поврати са Хумом испод српске власти.

После њега бивало је доста. краљева, који су један на другог устајали, признавајући врховну власт Угарској и примајући римокатоличку веру. само да би их папа и краљ мађарски признали за, краљеве босанске.

Последњи краљ босански беше Стеван Томашевић, који чим Дође на престо признаде врх. власт угарску, и прими римокатодичку веру. Он плаћаше Турцима данак; па кад му краљ мађарски

,