Učitelj

158.

казало се на практици, да ткачка радионица благодатно утиче на поправку напуштене и покварене деце. Брига о васпитавању деце стављена је у дужност васпитачима, који раде по упутству директоровом. Васпитач управља. породицом помоћу помоћника или « деда < _ обично старог каквог војника, који је заслужан и врло доброг морадног понашања. Васпитачи, изузимајући васпитача пете породице, дежурају редом у насеобини. Дежурни води општи падзор над редом и поретком у насеобини; он шиље болеснике у болницу, он води надзор о уредном посећивању школе и радионица. Дежурни васпитач брине се о кујни, води књигу дежурства, изриче казне, које су обичне и мале, као што је: лишавање чаја , замењивање ручка иди ужине само хлебом и водом, забрана играња и стајање код кревета. Веће казне, као што је затвор, изриче само директор. Васпитачи оцењују владање васпитаника и извештавају директора О важним иступима и нереду у насеобини. Старци разводе питомце по радовима, по радионицама, присуствују при ручку, вечери, ужини и играма питомаца, и спавају заједно с њима.

Потпуни и јасни појам о животу деце о насеобини може дати распоред дневног рада. Питомци устају у 6 часова у јутру; по часа даје им се на умивање, намештање постеља и молитву. После тога иду у трпезарију и пију чај са хлобом од ражи, ина ово им се даје по часа. После чаја, разилазе се по радионицама, неки део иде у школу а новаци одлазе на рад кућевни. У 8, 9, 10 и 11 часове чује се увек звонце, — то се мењају различна оделења, што иду школу. У подне звонце позива све на ручак; пре ручка чита се молитва. За ручком не може се чути никаква вика, ларма или "свађа; деца ручају уљудно, са апетитом, али без прождрљивости. После ручка деца се играју до 9 сата у дворишту. Од 2 до 7 сати опет раде у радионицама сви осим пете породице која се састоји из новака, који раде по кући, и то само зими док је видно. У 7. сати је вечера, а у 9 сати настаје спавање. Лети после вечере · Дозвољено им је играти се у Аворишту. Субота се разликује од осталих дана у томе што после ручка питомци не раде, већ своје ствари претресају, уређују, иду у купатило, а за тим у цркву на вечерње. Недељом и празником деца устају у 8 вати, иду у тре“ пезарију, и не раде ништа. После ручка око 4 часа даје им се вечерњи чај. ;

Храна у насеобина врло је проста но укусна, сита и у довољној количини; на ручак даје им се (осим среде, петка и три недеље великогс поста) супа или ушчи» (једна врста чорбе) са по фунте меса на једнога, и каша од грашка или шшенице ; за. вечеру то исто само без меса. Џразником. каша се љамењује колачима са.