Učitelj

91

Колубара има два крака: Јабланица и Обница. Прва тече од Јабланика, а друга испод Медведника; састају се више Ваљева и кроз исту варош протиче,

У Колубару се улевају с десна: Градац, Љиг и Пештан, а с лева Рабас.

С десна у Дрину, као највећа река утиче Јадар; мање су: Пилица, Рогачица, Трешница, Љубовиђа, Штира и Лешница.

У свима овим рекама има разних врста риба, као: младица, шарана, сомова, кечига, штука, пастрмака, манића, кленова, скобаља, моруна итд.

8. Клима. У Србији је клима умерено топла, т. ј. нити је сувише хладно, нити топло; колико има топлих и лепих дана преко године, толико и хладних и мочарних. Лета су врло топла, и највећа је топлота месеца Јуна и Јула; азиме су доста хладне, а највећа је хладноћа месеца Јануара. Снег почиње падати још крајем Октобра, па траје до краја Фебруара. Киша највише пада с пролдећа и јесени. Од ветрова, који преко године дувају, најхладнији је Горњак или Маџарац, који са севера дува, и то највише зими; а најтоплији је ветар југ, који дува из топлих земаља, и доноси топлоту. Зими тај ветар, кад дува топи снег, те се каже да удува Југовина.» За тим долази ветар, који долази и дува са северо-истока : Устока или Кошава. Овај ветар доноси суво и хладно време, а с пролећа доноси кишу, а зими — снег. Кошава може по некад да дува од три до шест недеља.

9. Производи. Србија је врло богата земља производима. Тако»,

а), Од руда има на многим местима доста: гвожђа, бакра, олова, каменог угља ; за тим : сребра, злата, мрамора. живе, креде, графита, воденичког камења итд. Па и ако је Србија тако богата разним рудама, ипак се оне на мало места копају и ваде. Тако, олово се вади и топи код Крупња; а олово помешано са сребром копа се у Кучајни; бакар и грожђе у Мајдан Пеку; жива под Авалом ; бели мрамор близу Студенице, а шарени у селу Марковцу у Драгачеву; камени угаљ вади се на више места, а највише у Сењу, око Пожаревца, Ниша и Вршке Чуке. Злато се вадило и испирало из Пека, Тимока и Дунава, а гвожђе у Масурици.

У старо време вадиле су се и копале разноврсне руде у Копаонику, Руднику, Авали и Сухој планини :

6), Од биља у Србији рађају разноврсна жита, као: пшеница. кукуруз, раж, јечам, овас и ељда; и то највише се сеје и највише роди кукуруз, па онда шпеница; сеју се и врло добро роде варива, као: пасуљ, боб, рашак; затим разно поврће и зелен, као купус, кромпир, лукови, паприке, краставци итд. Сади се и произ