Učitelj

24

и да што више ђака у њих иде; да се внане и наука у народу шири, помоћу добрих учитеља, професора свештеника и других књижевника и учених људи. Под његовом управом стоје и све цркве. и манастири, и његови служитељи и старешине, као: митрополит владике, свештеници, калуђери и ђакони. Под управом овог мини. стра су народна књижнипа, музеј, позсриште, учена друштва итд.

Министар унутрашњих послова стара се да је у земљи ред, мир и безбедност; да нема лопова, ајдука; да је сваки сигуран и спокојан са својим животом им имањем; стара се и о народном здрављу преко лекара, које он и поставља. Под његовом управом стоје окружна чачелства, среске куће, општински судови, управа. вароши Београда и Мајдан-Џека, и сви чиновници ових надлештава. — одељака. Једном речи, под његовим надзором цела полиција стоји.

Министар војени стара сео војсци, како народној тако и стојећој, да ова буде што спремнија, боља и наоружанија, те да се можемо од непријатеља одбранити, и опет што је наше тражити, и заузети. Под његовом управом стоје све војне старешине; војна школа и ветеринарска школа; тополивница и барутане. У Србији сви српски грађани, који су способни, сматрају се као војници, од своје 20—50 године. ;

Министар Финансије води рачун целе државе о примању и издавању новаца, т. ј. колико се од које чега прима (као од данка, од таксе, приреза. итд.) а колико“ се на шта троши и издаје. Једном: речи, он води рачун о свима државним приходима и расходима. Под управом овог министара стоје сви новчани заводи у Србији као: благајне при окружним начелстима, штедионице, банке, царпнарнице итд. даље пореска управа и порески надзорници.

Министар народне привреде стара се о унапређењу заната, трговине, сточарства, шумарства, рударства, винодељства итд. Под његовом су управом : поште, телеграфи, рудници, трговачка и ратарска школа.

__ Министар грађевине стара се, да у земљи нашој има добрих. путева, мостова и јавних (државних) грађевина као што су: болнице, школе, министарства, начелства итд. Под његовом управом. стоје жељезнице и остали путови. -

Министар правде стара се да судови свакоме по заблузи право суде; да суђење тече брзо и правилно, и да се пресуде извршују · како је и пресуђено. Под управом овог миристра стоје и судови, апсански заводи и државна контрола , која прегледа државне рачуне примања и издавања.

Министар спољних послова брине се да наша држава стоји у добром пријатељству са осталим државама и народима, нарочито.