Učitelj

590

„Васпитање је хармонијски и подједнаки развитак човечјих способности Олао је метод основан на природи духа, у цели да развија све особине душе, да буди им негује све принципе живота, избегавајући свако подвојено образовање, водећи при том рачуна о осећањима која стварају моћ и вредност људску." (Стајн.)

Енглески Философи:

Васпитање је метод, који би у различним приликама људским био најлакши, најкраћи и најзгоднији да створи врле људе, корисне друштву и способне да врше сваки своју професију» (Лок),

«Васпитању је циљ, да у колико је могуће ствара од људи оруђе среће, у првом реду за њих саме, ја 58 тим за њихове ближње,» (Ј. Миљ)

«Под васпитањем равуме се све оно. што ми чинимо за нас саме и све оно што други чине за нас у намери да нас приближе савршенству наше природе. — Васпитање је култура коју свака, генерација дугује оној што за њом долази, како би ова сачувала ресултате прогреса који су јој предани, а, по могућству. и да их крене 5 даље » (Стуарт Миљ.)

«Циљ је васпитању да нас припреми за савршен живот.» (Хербарт Спенсер.)

Филосољи ХУШ века и Француске револуције :

«Васпитање је вештина образовати људе. Његов је циљ највећа општа корист, т. ј. највеће задовољство и највећа срећа ва што већи број грађана.» (Хелвеције.)

„Васпитање је више или мање усавршена вештина, којом се доводе људи до потнуне вредности, како за њих саме тако и за своје ближње.,.. Једном речи, живети срећно и живети корисно.“ (Таљеран)

„Култивисати у свакој генерацији Физичке, интелектуалне и моралне особине,и тиме припомоћи оно опште и постепено усавршавање рада људског, ону крајну мету

ђ) Радња, занимање, занат. Прев.