Učitelj

693

Саву као да неко поли жеравицом. Сети се како он њему није хтео дати ручак. Најпре застаде, па се мишљаше; а кад му ја рекох :

= Иди, похитајте, ваља нам се пењати чак горе на брдо, — ходе и руча са Пером. Његова срамота и кајање били су најприроднија казна за окорело срце.

И од тога доба Сава није никад у школи одбио другара, кад му је што тражио.

А да ли ће тај Сава и доцније у животу одржати ову нову навику, то је ствар и дужност друштва и државе. Школа је према њему у овоме питању учинила. што је дужна била чинити,

9. Леп пример природнога кажњавања и одучавања, од крађе наводи један учитељ из своје школе. који је крадљивцу ученику, сакрио све књиге и пустио све ђаке да траже. Неколико дана пустио је ученика да жали за књигама а са тим уједно да позна какву жалост чини друговима, којима онако номилосрдно крије и односи ствари. Тек после пеколико дана потурио је књиге онога крадљивца, да се као бајаги нађу.

10. У дањском «Учитељу» један је учитељ навео врло згодан начин поправљања, оних који хоће да лажу. Лагање се највише чини из користи и задовољства. Паметни људи ће лако лаж код деце распознати, — Па и деца познају кад Тихомир прича да. га је ујео курјак. да је то лаж, и онда је сасвим природно да га за лаж исмеју. И та општа осуда, то опште исмевање, више ће учинити него све претње, затвори и батине.

11. Лазар је исцепао читанку своме другу. Многи ће учитељи за то Лазу оставити у затвору многи ће га изгрдити,. али најпаметније ће урадити сва они: који поставе у својој школи правило, да се свака штета мора накнадити, па се тога правила увек држе, и у овом случају узму од Лазе његову читанку, па даду његову другу, а Лазп оставе ону исцепану.