Učitelj

89

Пропитивање. Шта се ради са кожом кад се одере са неке животиње 2 Шта се после ради: Зашто се посипа гашеним кречом итд. итд.

Кожа је састављена из врзо сптних и тавких кончића, Ти су "кбончићи збијени један уз други кад је кожа тврда и танки су, па зато је и кожа танка. Таква је нештављена кожа (џеучањена) и обућа од такве коже много је слабија, јер пуца и ломи септрули. Обућа од нештављене коже не ваља ни за то, што брзо трули и смрди, па се од тога могу и разне болести добити. Али да би кожа била мека она се меће у штаву, те се они збијени кончићи разлабаве, растресу, п набубре те тако кожа постане а дебља.

Правило. Штављена кожа више траје, не пуца ,не ломи се, не трули, не смрди, — боља је. (Неучињена) нештављена кожа мање траје, пуца, ломи се, трули, смрди — гора је. За то, што је обућа од штављене (чињене) коже боља, треба увек од такве коже, да правимо обућу.

Продпитивање.

Материја, којом се кожа чини (штави) налази се у разним биљ= кама као: у храстовој кори, |шта је то храст; у који од кестена, брезе , јаблана , врбе, јеле, ораха, у храстовој шишарици итд. Та материја зове се танин') (написати). За чињење (штављење) кожа најбоље је оно дрво (кора од дрвета) у комо има највише танина а то је: млада храстова кора, пи храстова шишарка пили шишка. Шишарке или шишке расту на петељкама или младим гранчицама, храсовим (упитати шта је то петељкај. (Овде ваља изнети и један ауст са петељком, на којој има шишарке да деци буде јасној. Те шишарке постају овако: Има неких буба (инсеката) које личе на осицу, и оне својом жаоком (шта је то жаока 2) убоду петељку 04 листа храстовог п ту смесу по К јаје. 'Од те повреде ту почпе ма расте као пека кврга и најзад израсте као мала круштоица. (Овде ваља показати храстову шишарицуј. То су шишарице.

Неки људи штаве (чине) кожу друкчије Они место псоцкане | храстове коре или стуцаних шишарица, мећу у штаву стипсу. Тако се коже брже учине, али мање трају и брзо труле.

Пропитивање.

Од говеђе коже прави се лице за ципеле које се зове ујухт“; или се праве дебели каиши, а од коњске и говеђе“ ђонови за~цинеле (показатиј. Од телећо коже прави се лице за ципеле, које се зове „фикследер“ (то је немачка реч, а српски значи. кожа која се Фикса. (Од козје и јареће коже прави се аице за ципеле , које | -

1) Над се~лиже чупи уста као етипса.