Učitelj

чињеницу, тако огромну силу остављали у васпитању неупотребљену. Они ће у дечијој игри открити читав. нов живот, свет за себе — изгубљени, занемарени, заборављени, чаробни свет — рај, чији су они својевољни изгнаници.

| Ко оће, ништа му не стоји на путу, да се врати "натраг у тај изгубљени рај.

Ја сам се враћао уљњ.

Са мојим ђацима играо сам се ја врло, врло често кад је год бивало лепше време. И увећ сам се с игралишта враћао сам освежен, окрепљен и разгаљен, управо пренорођен, а с децом зближен, здружен и опријатељен. Колико сам блажених часова провео с децом на игралинпу, и како их се радо сада сећам; Кад сам напуштао учитељство, и полазио из оног гнезданца где сам две године трудно делао — многа суза моја односила се и на игралиште у црквеној порти, до школе.

Играјући се тако с децом ја сам дечије игре про-_ учавао и бележио их. (Бележење сам био још раније отпочео). Забележио сам их много, а верно описао сам их 30—40. Тим сам стекао ово пекуство:

При бележењу дечијих пгара, треба особиту пажњу обратити на дечије термине, пи у ошште на изразе, којима се деца у игри служе. Њих треба писати или под наводницама, или их у рукопису подвући, те да се штампају курзивним слсвима. Где их је више, треба их све побележити, па на прво место ставити израз који се најчешће употребљава, а не онај који је најлешши. Не треба. домегаги ничега својега, а треба се старати да ништа не изостане. Псшто ће се иств игре у разним крајевима играти различно, а и термини ће на разним местима бити разни, то је нужно, да се каже где је игра прибележена. Да би се прикупила што опширнија терминологија, добро би учинили и остали, после штампања, неке игре, да пошљу допуну терминолошну, а и одегупање у игри, ако је незаконито, те да се и то отштампа |