Učitelj

· 296 . %

није, стекао. У старости отпочиње назадак. Стечено искуство губи се, а са тим опада и моћ размишљања. Што се раније искусило и дуже меморирало, то се и дуже памти. Човека, у последњим данима његова живота, можемо упоредити са пирамидом. Искуства његова нижу се, почевши од велике основице до шиљастог врха. Осно-_

вица,. је младост, средина је зрелост, а врх старост. И када дођу последњи дани, тада се све сроза, и од ове огромне зграде види се само подножје. И доиста, старац живи у младости; он се ње најбсље сећа и њоме се највише дичи.

Исто ово важи и за народ. јер народ није ништа, друго до скуп индивидуа. У сваком моменту народни живот има три правца: младићски, доба зрелости и старачки, јер ова три појаса и састављају његово биће. У сваком народу, сходно овим трима, правцима, опажају се три тежње: прогресивна, статусна и консервативна. Прогресивну заступа омладина, статусну зрели људи, а консервативну старци. Старци су спона која везује прошлост за садашњост, а зрели људи су спона која везује будућност за прошлост. По некада се ове силе одржавају у равнотежи, и напредак је истина спор, али сигуран. По кад кад бива, да једна од ових сила задобије превагу, и тада преовлађује један извесан правац, који је час повољан а час неповољан, што зависи од карактера силе, која је превагу одржала. Често. се дешава и то, да се ове силе мешају, и тада се државни живот креће по резултанти њиховој. За напредак једнога народа најбоље је да све три ове силе буду | у равнотежи. Јер нити се може раскинути са про. шлошћу, нити се може напустити садашњост, нити се пак може занемарити будућност. Било да се са ма којом од ових сила прекине, пада се у крајност. Нама је потребан такав век у коме ћемо моћи сви што боље поживети. Не сме се занемарити ни један појас, јер народ чине сви појави укупно.