Učitelj

305

овобину; али ваља имати у виду то, да се вољом и трудом може много постићи.

Ми овде наводимо средства којима се постиже духовно јединство; али за велики посао. као што је уједињење раскомаданог народа, потребна, су и друга, много јача средства. Без снажног и моћног Пијемонта, не може се ништа учинити. Када снажне руке не би држале раскомадане делове, онда би поменута средства била довољна да се постигне циљ. Ми живимо у времену када се свака стопа земље крвљу облива. Сем тога, ми живимо у времену у коме култура чини чудеса. Она мења, нарави, мења обичаје, мења цео живот. Она потчињава себи све, а нарочито некултурне народе. Пред њом су пропведи и лепе речи ништавне. Увек треба имати у виду ово : чија је култура онога је и свет.

Србија, ако хоће да буде Пијемонт, мора бити и и политички и економски довољно снажна, те да и културом и мишицом привуче к себи оно на што полаже своје право. Онај. који хоће да ослобођава, мора бити у сваком погледу бољи од снога кога. ослобођава; јер иначе, питање је, од кога и од чега да га ослобођаваг Ми данас стојимо у економском погледу доста траљаво, а ту и лежи извор многим нашим недаћама. Сиромаштина убија и дух и вољу; она не зна за племените идеје. Без економског напретка. сваки је други напредак илузоран. Дужност је наша да сви сложно порадимо на овом бољитку, јер ћемо само на тај начин доћи до оних средстава која су неопходна за остварење нацпо= налног задатка.

Да би се из овог рђавог економског положаја, искобељали, многи одлучно траже, да се одбаци све што је туђе и да се настане да се исто у земљи израђује. Мени се чини да је овај захтев у многоме претеран, Признајем да се има много што шта одбацивати, али се ипак не сме у овоме погледу ударити у крајност. Има ствари које је немогуће, па и штетно одбацивати. Тако,

„УЧИТЕЉ“ 20