Učitelj

49 ОБРАЗОВАЊЕ КАМЕНОГ УГЉА

Фактима односно структуре њихове, а какав је значај структуре ја сам, мислим, довољно објаснио. Тако н. пр. не може се уважити претпоставка, о образовању угља из тресетне масе.

Професор Куикет био је један од првих, који је правилно описао структуру кам. угља, који сам ја назвао мехурастим, Увидев јасно, да угљена маса има битно различну структуру од структуре данашњег биља, он је претпоставио да је угаљ овај постао од неког биљног организма, који је већ изумрео, али је био јако распрострт у добу образовања кам. угља. Сад пак, када ми знамо шта су они мали и велики меурци, претпоставка ова, губи значај.

Неки су узимали да је се камени угаљ образовао на дну мора. И ако је лако оборити ову претпоставку многим наводима, ми ћемо јој а то ће, мислим, бити довољно — ставити само ову замерку: како је могла доћи на дно мора маса тако лаких и смоластих спора и како да остане ту, да ју је баш нека сила и загњурила на дно морско 2

Пре но што пређем даље, дужност ми је да се оградим од рђавог разумевања. Ја не узимам да све могуће сорте кам. угља имају описату структуру, јер може бити и таквог угља, у коме би пропорција дрвенасте материје према овим спорама и спорангијама, била са свим различита од показане. Само понављам да ово важи за оне угљене, што сам ја испитивао. Тако по уверавању Даџсона, који је веома приљежноми брижљиво испитивао остатке биљака у сев. Америци, грдне масе тамошњег кам. угља знатно се разликују од нашег угља.

«Прави камени угаљ“ вели Даусон усастоји се поглавите из стињене коре сигилароидних и других дрвећа, измешан са лишћем папрата, и Согдањез, а поред тога имамо и доста одломака од угљенисаног дрвета. Све ово. очевидно, расло је и гомилало се на том истом месту, где се и сад находи“.

Прошле године, када сам се састао са Даусоном у Лондону, показао сам му моје пресеке кам. угља и особиту пажњу обратио на ту околност: имали у том угљу спора и спорангија, као што је то случај код нашег шкотског и енглеског угља Он је био тако добар и испунио је дато обе_ћање. У писму од 22 Септембра. 1870 год. саопштио ми је следеће:

»„Спорангије се находе веома ретко, изузимајући груби шкриљасти угаљ и код горњих слојева угља. Да их има у оном шкриљастом угљу показао сам у моме чланку: о условима под којима се развија кам. угаљ што садржи спорангије (Јошгпа! ог #ће сеојослса] Чослеђу, 7УО1. ХХП стр. 115, 139 и 165). Најчистији камени угаљ садржи кубична ткања са извесном количином дрвенасте матерје. Спорангије и остало налазе се у слојевима шкриљастог угља, у осталом то је моје старо мишљење, које сам изнео у два чланка у Јоштпај ог #ће сеојослса] босјеђу и нисам ништа нашао што би ме нагнало да га изменим. Ваша пак опажања као да потврђују да су светле белеге, што се налазо у камепом угљу, спорангије«“.

(НАСТАВИЋЕ Се)