Učitelj

ТА ПОЉА СОНИ К

а 508 РАНО Рава а Рини

Али кад смо казали ово, несавесно би било, кад не бисмо поменули, како чиновници министарства просвете раде за сада и преко прописаног канцеларијског времена, и кад не бисмо казали за познате нам незгоде, са, којима се министар просвете мора борити, кад дође на дневни ред учитељски распоред.

Незгода има доста: многи ревизори задоцњавају са извештајима, а без тога се распоред не може правити; има доста учитељица у мушким четвороразредним школама, а треба их поставити у прве и друге разреде: има учитељица и учитеља, који се оптужују, а ствари такве природе треба, врло пажљиво расматрати и праведно пресудити — ко је за казну, ко за пензију, ко за премештај, а ко за отпуст; има доста капетана и председника школских одбора, који брзо министру не подносе извешћа, потребна ва распоред; има доста наставника и наставница, који траже места, у којима би могли своју децу школовати у средњим школама; има доста наставника и наставница, који бу у прошлој школској години премештени, па и ове године премештај траже, а има око 300 које учитељица, које учитеља, што за премештај моле. Као што се види, има доста озбиљних незгода, које министар просвете мора, савлађивати за време распореда, али и ако је тако, опет би се распоред раније могао свршити, него што је свршен прошле и ове године, само кад би министар просвете појачао своју вољу у том смислу—да распоред на време мора готов бити. Можда би се десило у том случају, да би неколики ревизори уздахнули за десетодневном дијурном за неподношење извештаја на време, неколики капетани за десетодневном платом за споро вршење наредаба министра просвете и т. д. и т. д. али нека их нека уздахну. Ми се не радујемо ничијем злу, али бисмо тако што волели забележити пре, него да бележимо, како се и ове године са распоредом одоцнило.

Ур: Бл.

Нов програм. — Претрес новог наставног програма за нижу основну школу свршен је у Главном Просветном Савету и поднет је г. министру на одобрење. Читасци већ имају у рукама овај програм, какав је усвојен у Савету. Он је штампан у септембарској свесци «Просв. Гласника». 1: министар, како чујемо, подвргнуће га поново претресу, и тога ради већ је држана једна, конференција у министарству. О поуздане стране извештени смо, да ће нови програм бити свршен најдаље до 15. октобра ов. год.; јер се на томе живо ради у министарству. И тако ће ученици основних школа још ове године бити поштеђени од оног прекомерног напре-

звања, убитачног то њихово здравље, које је неоправдано од њих захтевао стари наставни програм, а наставници ће добити више времена. да све своје силе посвете истинском и правом задатку основне школе.