Učitelj

78 глАСНИК

очевидна, ако се хоће, да и наши радници и произвођачи буду умешнији и спремнији за рад, те да могу издржати борбу за опстанак и борбу са страном конкуренцијом.

Д.

Набављање школских потреба за ђаке. — Општина београдска ове год. хтела је да учини једну пробу с набавкама шк, потреба за ђаке свију својих основних школа, на овај начин; Да општина набави књигеи све остале шк, потребе за сву децу и свој деци да се у једно исто време изда све што им треба. Прописе и др, што ће у току године требати, давали би учитељи кад деци буде требало. Од богатијих родитеља наплаћивали би учитељи колико стају све те потребе. Новац тај наплаћивао би се у почетну шк. год. Сиротни ученици добијали би, као и до сад све потребе бесплатно. Од родитеља, који не би хтели положити новац учитељу, наплаћивао би после оп. суд.

Ова мисео има добрих и рђавих страна. Добре су стране:

1. Што би на тај начин сви ученици у исто време добили све шк. потребе и сад, а и преко године имали би увек, кад им шта, треба.

9. Што би сва деца имала, једнаке шк. потребе.

3. Што се на тај начин неби давала прилика, деци да обмањују родитеље, тражећи сваки час по, 5, 10 пара за ситне потребе и трошећи новац на др. што. Ово има вредности с васпитне стране, јер се по досадањем често даје деци прилика да обмањују и родитеље и учитеље.

4. Што је и за родитеље боље кад плате једном, па целе године буду на миру од ситних потраживања.

5. Што на тај начин општина добија извесан проценат у књигама, и др., па би то давала сиротној деци.

Рђаве пак стране овога су 5.

1. Што се учитељима задаје посао око купљења новца, чувања и раздавања тих ствари.

9. Што и општина мора имати посла око купљења вересије.

3. Што би се тиме оштетили књижари и др. приватни људи, који продају шк. потребе.

Мисао, као што се види, готово има више добрих него хрђавих страна; али је наишла на неодобравање од стране многих учитеља и др, па је чак и преко јавних листова било о томе говора. Можда је том био узрок, те је општина стала, па сад нити се деци набављају потребе по старом, ни по овом начину. И већ је крај септембра, а деца ничега од шк. потреба. А, разуме се, да је то штетно по наставу. У осталом ни до сад нису беогр. деца на време добијала шк. потребе (нарочито сиротнај, па и овејегод. тако. А кад је такоу Београду, где има толико књижара, каку ли муку муче учитељи, који су у селима удаљеним од вароши и књижара 2 Љ