Učitelj

84 Ррљикбни к

прилике да уповна учитеље и може сваког уверити, да су народни учитељи потпуно дорасли за отправљање дужности надзорника у сваком погледу. » НА. ·Васп>.

Завод за глуво-нему децу. — У Митровици, у Срему, од пре године дана установљен је завод за глуво-нему децу. Завод је под управом Радивоја Поповића, стручњака у овој настави. Наставни језик у заводу је сриско-хрватски. Орпска деца се дакле образују на свом језику и у духу свог народа. У огласу, који читамо у «дДобротвору“ (листу за наставу глуво-немих, кога уређује Рад. Поповић) вели се, да су услови за примање: у овај завод повољнији него и у једном страном заводу оге врсте. — Скрећемо пажњу на овај оглас онима, који имају глуво-нему децу и желе да.

им се деца образују. Таквима је боље дати децу у овај српски завод него: "у који страни.

+ Фин + + финф—Ф

БЕЛЕШКЕ

Усправно писање. — Међународни хигиједнски конгрес, који је држан у Лондону прошлог мес. усвојио је усправно писање као корисније по здравље очију. и целога тела. — Пре неког времена у Прагу се састало ц. кр. земаљско веће и на њему је претресано питање о усправном писању. Већу су била придодата. 3 чешка учитеља и 3 лекара, Дебата о овом питању трајала је 2 сата и на послетку је призната важност усправног писања нарочито 6 хигијенеског гледишта. — И наш Просветни Савет већао је о томе питању, па је, по реферату наша 2

одлична лекара, усвојио разлоге за усправно писање, као што то већ доносимо у новостима овога листа.

Богатство српскога језика. — Познато је, да још нису све речи у нашем народном језику покупљене и забележене у књижевности. Према томе не ће бити савршен ни велики Рјечнин југословенске академије умјетности и знаности, кога.

је почео уређивати у Загребу наш највећи филолог Д-р Ђуро Даничић, а сада га. наставља професор Будмани.

Но ми ћемо по Вукову рјечнику изнети број наших речи по нашој азбуци.

У том речнику има свега 47,324 речи, а на поједина писмена долазе оваки бројеви.

А има — 566 речи ве 8 аи Ба = => 2900 о А 1846 А Вие и - 2600 О е =— 491 е Вас == 1140. и ЗОО "ер О 9120: И о 1622 1 «