Učitelj

НАЈНОВИЈИ РЕСУЛТАТИ ИСПИТИВАЊА НА ПОЉУ ШКОЛСКЕ ХИГИЈЕНЕ 8

нервне системе, увеличава. из разреда у разред са знатном брзином и постојаношћу, као што се то види из ових бројева :

= о У припремном разреду било је 8", нервно болесних : д У петом Е « ЗЕН же “ У осмом « ге О9 РАЈЕ 5

О карактеру ових обољевања доктор Нестеров вели: «ја. нисам видео ни једног случаја потпуно развијеног и свршеног облика нервне болести, ну озбиљно и брижљиво испитивање самих ученика доказало је, да врло многи од њих пате од ошштег растројства нервне системе, а нарочито у облику закржљавелости, која се појављује у јачој осетљивости и раздражљивости: у главобољама, периФеричким невралгијама, лупању срца и т. д.» Сва ова дата, наравно, још су недовољна, да би се могао донети позитиван закључак, али ипак она су од врло велике важности; јер њима констатоване појаве заморавања у интернатима потврђују ошште уверење, да је породица врло мало крива у школским болестима. Ја ћу навестњ овде још један Факат:

Антрополошко друштво у великом херцогству Баденском _ предузело је ошширно антрополошко испитивање своје земље. Познати до сада бројеви, нађени Амоном, показују, да је у људи који проводе свој живот седећи, најслабије развијен грудни кош и да далеко изостају у овом погледу иза земљорадника, и посленика, који живе на селу. Из довољних, казаним испитивањем, дата очитује се сад, да је у васпитаника семинарије развиће грудног коша још слабије, него у људи. који проводе начин живота седећи.

Ово последње посматрање понова доказује, да недаће од домаћег васпитања треба врло мало узимати у рачун при 06јашњавању развића школских болести: прекор, чињен у овом. погледу породици, неправедан је. Из овог опита излази тако исто и други поучан закључак: кретање на слободном ваздуху много је важније за развиће тела, него добра храна и добар стан. Баденски семинаристи живе боље и налазе се у много бољим погодбама за живот, него посленици који живе на селу, а међу тим у односу на здравље и обим плућа, они су много неразвијенији. То исто може серећи и о ученицима класичних гимнасија, реалних и других уџбених гавода. А, гле, ово је цвет