Učitelj

Ми препоручујемо учитељима да ову књигу набаве и прочитају, те се упо_

знаду с радом учитеља и из овог братског нам краја.

Босанска Вила, лист за забаву, поуку и књажевност. Издаје и уређује у Сарајеву Н. Т. Кашиковић. „Вили“ је сад У. година. Излази 2 пут месечно у 2 табака на 4". Стаје на годину 4 Фор. за све крајеве, а на 1/, тодине 2 Фор. Ђаци плаћају 2 Фор. на годину.

У броју 16 «Б. Вила» доноси: Записи (песма) од Љ. П. Ненадовића. Остављена, од Ал. Р. Шантића. — Приповјетке: Црква Петруша, од М. Ђ. Милдићевића. — Уз инад, прича Неђељко. — Поука:; Постанак Приједора, од 6. Станојевића. — Пашгровеска, свадба, од Д. Миоковића. — Српске народне умотворине. Српске народне севдалинке, од М. С. Поповића. — Кратке шаљиве нриповјзгке из Горње Херцеговине, од Л. Г. Бјелокосића. — Листак: Виша девојачка

школа; Књижевне и културно белешке; Разно; Читуља и ДР.

Нови Требевић зваће се календар, за 1892 год. који ће у Сарајеву издати уредник „Босанске Виле“. У њему ће бити чланака од српских чувенијих књижевника; Змаја, Милићевића, Ненадовића. Ч. Мијатовића, Бакића, браће Илића, Сандића, Милованова, Мите Петровића, Сенћанина, Матавуља, М. Живковића, Нушића, Ва. и Б. Јовановића и др.

Лањеки „Требевић“ оцењен је као ваљан календар, а уредник обећава да ће овај и бољи бити. У њему ће бити око 90 слика. Цене му још не знамо, а кад изађе, приказаћемо га читаоцима.

|вокпјак! зове) се лист босанских мухамедоваца. Он је обећао да ће доносити чланке латиницом и ћирилицом па чак и турски штазшане. Међутим у првих 7 бројева све је штампао латиницом, а од ћирилице ни спомена. нема. „Босанска Вила“, по којој ово бележимо, врло лепо примећује и пита: „Камо обећањер Јер и ако „Вобпјак“ тврди да већина мухамедоваца чита и пише латиницом, опет знамо, вели „Вила“, да многи босански мухамедовци читају и пишу ћирилицом, особито досељеници из Србије и бегови. „Б. Вила“ вели да има доста претплатника мухамедоваца, а, сем тога, мухамед. деца уче у школама и латиницу и ћирилицу, па зашто „Вобијак“ избегава ћирилицу > Власник „ВобпјаКа“, познати књижевник Капетановић, некада је мислио да покрене лист „босанчицом и за босанчицу борио се у одбору за школске књиге. А саде! — Два пут је оглашавао неке хрватске књиге из Загреба, а српску ни једну вњигу још не помену!

Журналљ министерства народнаго просвћиенја. Шестое десатилљете, Частђ 176 Август 1891. (. Петербургљ. Типографа В. С. Балашева, Екатеринински каналђ, Х 80.

Овај је журнал гласник руског министарства просвете и доноси добре педагошке расправе и школске ствари.

Летопте Матице Српске. Свеска 166 има овај садржај: О важности мењања усева у земљорадњи, агрикулт. расправа Мите Петровића. —

Дојчин Петар, драмски спев Милана Савића. — Грађа за природописну номенклатуру, сабрао Мојо Медић. — Успомене из Италије, од Д-РА Б.

Дере. — Може ли школа бити без телесне казнер Педагошка расправа.