Učitelj

188 ЖЕНЕ КАО ВАСПИТАНИЦИ и ВАСПИТАЧИ

И физичар и Физиолог, који тачно знају, да се ни објективна, величина ни даљина планете ништа променили несу, ни да се шта више ни слика у нашем оку изменила 'неје, — исто су. тако потчињени тој обмани као и сваки други.

Крај свих ових покушаја, над осећајима и опажајима остају ипак, као што изгледа, централни догађаји душевни нетакнути. Како се из благајне нашег сећања представе саме обнављају, како се таке представе удружују час у слабије асоцијације, час у тешње логичко мишлење, како се са свим тим догађајама проткивају наша осећања и душевни покрети, и како се "најзад воља појављује те утиче час на унутарњи ток наших мисли, час на наше телесне органе те спољне радње одређује, — од свега тога не можемо ништа дознати из оног. испитивања, које непосредне психичне ефекте спољашњих чулних утисака, пропраћа. Али експериментатор не сме тако брзо очајати. Кад су представе, које наше памћење за даљу употребу чува, потекле од чулних утисака, што да се не надамо, да ће та иста експериментална метода, када нам истражује прве почетке представа, бити ваљано средство иза испитивање даљих "судбина и промена у представа; На сваки начин да ће се експериментална метода морати и ту усавршнавати и измењивати према ономе, на шта се примењује.

(СВРШИЋЕ ОСЕ)

ава вни—

ЖЕНЕ КАО ВАСПЛИТАНИЦИ И ВАСПИТАЧИ.

(КРАТАК ИСТОРИЈСКИ ПРЕГЛЕД)

»Најважнији су васпитачи детету жене“. Јов. Златоусти.

уЖене имају да врше дужности које су темељи свему људскоме животу.“ Фенелон.

„'Кенина слобода, припознавање њезиних права, слобода која јој је остављала да развије своје способности, имаху јомачно највећи. утицај