Učitelj

РАД МЕСНИХ УЧИТЕЉСКИХ ЗБОРОВА 233

за узор. У 8 сати сваки је у школи. Капцеларије ни зборног места за одмор немају. Све време проводе међу ученицима и дисциплина им је изврсна. У варошима је само у Ти у ПИ раз. одмор између 8—9 сати — 5 минута, а у !0 сати је 10 минута, и оба је пута учитељ међу ђацима.

Теоријска спрема њихова, коју износе из учитељске школе не надмаша нашу, али су ови ипак бољи практичари, вештији у раду. Вежбаонице уз учит. школе су узорне. За учитеље вежбаоница бирају се пајбоље снаге, па им је и положај бољи, јер су државни чиновници претписом постављени.

Учитељи су државни чиновници, јер их поставља Главни Школ. Одбор (подучитеље поставља Окружни Шк, Одб.). — У већини случајеви иде учитељ са својим ђацима кроз све разреде. — Положај је учитеља осигуран. Само се за тешку кривицу премештају, те их има у једном месту да учитељују 90) — 30 година.

6. Школске зграде и учила. У варошима су најлетше зграде и палате — основне школе. По селима су већином лепе и ако се налази по негде и таквих, да ће се морати скоро затворити. — У Тиролској су по селима (ма ово имало само 100 кућа) најлепше зграде цркве, а школе су у приватним кућама. Овештенство тражи само жртве за цркву, тражи да сваки Тиролац буде добар католик, а остало ће све Бог дати.

Учила зависе од богаства општине. Она су у варошима многобројна и толико луксузна да премашају програм. А по сеоским школама су им ооља но у нашим гимназијама. Многа учила раде и проналазе сами учитељи, као што је то нарочито развијено у Чешкој, која по уређењу осн. школе у Аустрији има првенство. Општине неодложно набављају све, што школи затреба. — У Грацу има нарочита установа: магацине за учила. Основали су га 3 учитеља и сад има. 10 соба и таван, све пуно учила. Ова се учила дају бесплатно на послугу разним школама, а, сиромалинијима се и поклањају. У магацин улазе учила поклоном Фабпиканата, проналазача, трговаца и др. добротвора.

Намештај је школски изврсан. Клупе су добре и ако разних система.

Уз варошке школе нема дворишта, јер су скупи плацеви, те су често мн дечје баште (Ктдегсагјеп) — баште без баште. — Тако је скоро и па селима и ако има по негде уз школу врт, у коме су разна биља потребне за наставу. — ( тога по варошима имају добре и простране гимнастичке сале.

7. Школски надзор. Надзор је над осн. школама: инструктивни (стручан) и општи (адмипистративни)

Општи надзор врше: управитељ школе, месни, окружни и земаљски школски одбор. Инстапција, до које допиру учитељи с потраживања јесте окружни шк. одбор и само у изузетку земаљски или главни шк. одбор.

Управитељ одговара за. администрацију, школско имање и рад учитељев. Он походи предавања поједипих учитеља, и сумњиву спрему и рад доставља, учитељској конференцији, на коју морају доћи сви учитељи и њина су ре-