Učitelj

РАД МЕСНИХ УЧИТЕЉСКИХ ЗБОРОВА 235

се не увери. Он сазива окружне инспекторе у 2#—3 године на скуп, и ту

се решавају крупна школска питања и у хармонију доводи настава у свој земљи.

По закону имају учитељи своју окружну скупштину, којој председава окружни инспектор. На тим се скупштинама, претресају питања која се тичу школа и унапређења наставе.

3 Главни Школски Одбор (Савет) састављају: обласни намесник (штатхалтер), који председава, главни надзорници основних и сред. школа, одабрана стручна просветна лица, која именује министар на предлог истог одбора, и свештеници разних професија. То је највише наставно тело и личи на наше министарство просвете, а ово у њих има само врховни надзор и највише постављање просветних чиновника.

9. Похођење школе је од стране деце врло повољно, јер школске општине нису као у нас стављене из великог броја растурених села, те није ни даљина до школе велика. Највеће одстојање од школе сме бити 8 километра а преко тога ђак се разрешује од обавеза учења, чиме се хоће да приморају општине на што чешће грађење школа. (Нема. сумње да деца посећују уредно школу с тога, што су породично васпитанија а над њиховим владањем бде сем родитеља и учитеља још и власти. — Прим, делов.).

40. Казне се извршују савесно, Родитељ добије извесницу, потписује је и по њој се одмах даље ради. — Одлуке Месног Школ. Одбора, у коме је сва месна интелигенција, одмах се извршују. Новчане казне улазе у касу Месног Шк. Одбора.

Завршетак. Свака општина склапа свој школски буџет, који одобрава. Окружни Школски Одбор, и тад га општина уноси у свој политички буџет.

Религију у осн. школи предају попови, а то с тога, што је и цела основ. настава пре 30 год. била у њиховим рукама, те ју је ондашња влада куражно истргла из њихових и узела у своје руке, а да би их задовољила оставила им је предавање вере у осн. школи. Њих поставља. црквена власт....

Овим је збор завршен.

БЕОГРАД, 13 Октобра 1891 године.

ДЕЛОВОЂА ЗБОРА

С. С. Станишић. ПРЕДСЕДНИК БЕОГР. УЧИТЕЉ. ЗБОРА. Урош Благојевић.

Образовани су још и ови зборови:

9. Лесковачки збор. Председник Јоси• Х. Костић, потпредседник Тодор. Костић, благајник Божа Кузмановић, деловођа Урош В. Ковачевић, одборници: Марија Велисављевићева, Атанасије Поповић и Милан Поповић,

Збор има 17 редовних чланова.