Učitelj

246 РЛАЛАСНик

Износећи ово писмо г. Филиповића, ради бољег разумевања самих односа између нас и Хрвата, ми додајемо и ово: г

У Хрватској постоји странка која би хтела све да похрвати, која чак тако далеко иде, да вели: Срба и нема. него је све Хрват, што говори језиком нашим. Тако је н. пр. А. Старчевић (вођ странке ВеликоХрвата, а то је баш та Фанатичка странка која, највише војује против Српског имена) писао 1876. године у једној књизи својој: «У Стефану Душану угасио се последњи трак прејаспе херватске династије Неманићах, који и као краљи владаху източно-северних покрајинах Херватске.... Лазар Бранковић, похерваћенак .... Милош Кобилић показао се Херватом....“ и т. под. Тако далеко иду нека браћа Хрвати. Међу тим, други опет не иду тим путем нити тако далеко. И ови су ради братској слови између нас и' Хрвата. Они на томе и раде. Међу овима угледно место заузима г, Иван Филиповић. Ако поред г. Филиповића има још доста тросветних радника у Хрватској, који раде на слози и једињењу Срба и Хрвата, то нам је веома мило. А дај, Боже, да, и с наше и с њине стране све више буде људи, који _ заједници теже, а све мање оних, који у шовинизму претерују.

Која од поменуте две странке претеже у Хрватској, не знамо, али да ће ови други више користи Хрватској, то је ван сумње.

Одговор министров. — 24 ов. м. г. министар просвете изволео је примити чланове Глав. Одбора и том приликом изнео је своје гледиште на поједине тачке из одлука осме учитељске скупштине, које су му изасланици предали. У идућој свеспи донећемо опширније тај министров одговор, а за сада саопштавамо читаоцима само толико: да је г. министар многе тачке из поменутих одлука усвојио и обећао, да ће потребне измене спремити и поднети народној скушштини.

Нов програм за осн. школу. — Како смо сазнали нов програм за нижу осн. шк. задржао се зато, што је требало написати писмо, којим ће се програм спровести школама и којим ће се у главноме дати упуство за увођење програма у живот. Програм је већ штампан и кроз који дан ће се разаслати школама.

Програм из хришћанске науке остао је стари до даље наредбе, зато што се с извесним изменама у нов. прог. није сложио г. митрополит,

Стечај. — Г. министар просвете послао је свима среским начелнидима и управи вар. Београда и Ниша овакав распис:

·_ Ради унапређења наставе у нашим основним школама намеран сам

послати неколико наших одличних учитеља на страну да тамо слушањем