Učitelj

БЕЛЕШКЕ 25:

и повуче толико, да је и крв навукла. Тим се надошла крв отрује, рука букне и за 24 сах. умре иста сиротица, поред све лекарске помоћи.

Исто тако прошло је једно дете, које је лизало мастило. Један дечко од својих једанајест година, у околини Кенигсберга, направио је на књизи мрљу од мастила. Брзо дохвати књигу и олиже језиком ону мрљу. Одмах после неколико минута отекне детеду све лице и језик, да се одмах морала потражити лекарска помоћ. Лекар га је прегледао и рекао да му је сва крв отровата од мастила, услед једне мале ранице на језику, и да му нема лека. И дете је после грозних мука умрло,

Треба дакле најенергичније забранити деци лизање мастала, јер је то веома опасно као што се види, а деца то сваки час чине па чак и ми учитељи сасвим безазлепо лижемо руке од мастила, а не знамо каква грдна несрећа може произаћи.

Учитељско друштво у Немачкој. — Католичко учитељско друштво у Немачкој изјавило је ове жеље за памеравано преиначавање закона о народним школама :

У погледу на хришћанско васпитавање и на наставу у вери свештеник је од Христа постављени стручњак. И световњаци могу бити добри школски надзорници, али никад нека се школски надзор не предаје световњацима, против којих бискуп има црквених сумња. За свакога католика разуме се по себи, да само бискуп има пресудну реч у погледу на црквену исправност, Пароху треба законом да се преда право, да по званичној дужности не само управља наставом у вери, но произвољним посећивањем школе да се уверава, да је сав школски рад испуњен хришћанским католичким духом, нарочито онда, кад су световњаци постављени као школски надзорпици.

Има, има даклеи у тој хваљеној Немачкој нечег, на чем им ни ми у Србији немамо шта позавидети, као што је н, пр. ова жеља нем. католичког учитељства, које, по свој прилици, живи од милости католичких попова и под утицајем њиховим,

Школски надзорници у Италији. — Талијански министар просвете Вилари израдио је предлог за редовно надзиравање школа средњих и основних. Предлог је усвојен у главном школском и министарском савету и поднеће се парламенту. Вилари предлаже: 1.) да се начине у краљевини 10 до 19 школских округа, у којима би била 3 чиновника државна, који би имали да надзиравају средње учебне заводе. Ови чиновници делили би се на 3 разреда и плата би им била 5000 и 6000 п 7000 динара; 2. у свакој области да се постави надзорник за основне школе са платом 3500 или 4000 дин. Вилари мисли, да ће тим начином доскочити великој потреби у јавној настави.

, Човечје тело. — Неки учењак Физиолог наводи о човечјем телу ове податке: 1. Човечји костур састављен је из 232 комада костију. У