Učitelj

254 | РААСНИК

Ове пак године хрв. педагошка књижевност добила јеу преводу још једно капитално дело, а то је »Лијенхардо и Гертруда (у преводу: М!гозјаа 1 Вогођјиђа) од Песталоције а у преводу К. М. Харамбашића учитеља сењског.

Хрватски „Педагошко - књижевни збор“ издаје сваке године по неКолико ваљаних педагошких књига, Сваки члан тог збора за | Форинту годушње чланарине, коју положи, добије сва годишња зборска издања бесплатно. То је заиста жива згода за иначе сиромашне учитеље, да врло јевтино стекну добру педагошку књижницу.

Збор је за ову (1891) годину издао три књиге и раздао их својим члановима. Прва је од тих књига. Песталоцијева: „Лијенхардо и Гертруда», о којој смо горе рекли две три речи, а цена јој је 90 новчића.

___ Друга је зборска књига: „Тјера паса Фотоута» од Драгут. Хирца. Шо су популарне земљописне слике из области хрватске а згодне за штиво и старијима. Цена јој је 830. новч.

Пре неки дан доштампана, је и трећа зборска књига: »уотпа ођика п риској ЗКкоН>, коју је према новим научним подацима приредио Милан Кобали. Она има 22 штамп. табака текста, више слика и цртежа. Цена јој је 1 Фор. и 60 новч. Важи као веома добра расправа о очигледности

"у настави.

Ето вам овогодишњих издања Педагошко - Књижевног Збора и уједно добитака за нашу педагошку литературу! Све три књиге ове, којима је укупна књижарска цена 3 Фор. и 30 новч. добија члан за 1 Форинту !

Све три штампане су у Загребу, где се и добити могу

Наставник, лист професорског друштва, свеска У за септ. и октобар доноси ове расправе:

Васпитавање у средњим школама, од Ж. Живановића, — Српски језик у средњим школама, од М. Иванића. — Основи одредница, од Ср. Стојковића и Колеоптере у Крушевцу од М. Бобића. У критичком делу има оцена »историје школске дисциплине“.

Нови Васпитач, педагошки часопис Мите Нешковића има у свескама за септ. и октобар ове важније ствари: с Стара и нова школа, од Ј. Миодраговића. — Педагошка патологаја (наука о познавању мана у дом. и школском васпитању) од Кезлеа. — Како Гертруда учи своју децу, од Песталоција. — Да мотримо пажљиво на живот у нашој школи, од М. О: Поповића, ЈЕ ке — У «књиж. прегледу» има оцена на „Нови буквар».

| Харгедак, загребачки учитељски лист доноси у својим бројевима, 5182 и 28: |

Награђену расправу : Даљна образовапост пучких учитеља, од Јулија КемпФа, — Неколико чланака. о чешкој и загребачкој изложби и тада. држаним