Učitelj

490 ГЛАСНИК

стерл., у судским тамницама троши се на њих 1,090.343 Ффун. стерл.д заводи за поправљање и радничка школа стају 593.551. Фун. (осим приноса Ирске), — свега дакле 7,473.834 Фун. Ова цитра, у место да се умањује, сваке године расти. Овде нису урачунати трошкови криминалних парница, плата судија и других чиновника, нити губитак својине. Кад би се јоши то придодало горњој суми, онда би она износила најмање 10 мил, Фуната стерлинга !

Кад би Енглеска више трошила на, школе и на побољшање стања радничког сталежа мање би, мислимо, трошила на злочинце, јер би их

мање имала.

Пијанице у Енглеској. -- Прошле године било је у Енглеској осуђено 950.000 лица због пијанства; међу овима, било је 76.000 женскиња !

ДОБРОТВОРИ.

Мијајило и Ђока Павловић, браћа, трговци из Београда подигли су зграду за основну школу у своме месту рођења, селу Вожурњи (окр. краг.) и поклонили је томе селу. Зграда је од тврдог материјала, а заједно са плацем вреди 18.000 дин.

; Милан Николић из Јасенице окр. крајинског поклонио је српској општини у Турни Северину 5000 динара за подизање зграде за српску школу |

у Турни

Стеван Бравачић трговац из Дубровника за спомен свога ујака Ристе Мичића, поклонио је 1000 Форината дубровачкој учитељској школи, као Фонд из кога ће се сваке године издржавати но једна врпкињица те школе.

Ђорђе Николајевић, уважени митрополит босански, увиђајући како католици и језујити опасношћу прете многим српским местима у Босни, дао је прво 15.000 Форината да се у Блажују подигне српска школа и да се издржава српско-народни учитељ. За тим је дао 10.000 Фор. да св подигне школа у Варцар Вакуфу. Оба места опкољена су католицизмом, а честити митрополит Николајевић, ето, хоће школом да постави бранич православној вери и српском племену.

Јован Русић, Србин родом из Баје, доцније Фабричер ћурчиски у Америци умр“о је скоро, оставивши имање од неколико милиона, нешто Фамилији, а остало на добротворне и просветне циљеве. На смрти се сетио ин

“ %