Učitelj

484 ПОЈАМ 0 РЕЧЧНИЦАМА

10808 | 9 8 ПОР ну ВИР И

школу) И то је једна реченица којом је казана једно мисао. Никола нијејуче био у школи“) МИ ово је једна реченица, којом је казана једна мисао.

Кад учитељ буде готов с овим и, што сам поменуо, онда нека тражи од ђака, да сваки смишља реченице, којима се нешто тврди. За. тим треба позивати ђаке, једног по једног, њих неколико, да казују реченице, које су смислили. Кад који ђак реченицу каже, треба га питати: шта је то, што си казао Шта си реченицом — ја ћу своју мајку слушати — казао Кад си реченицом казао мисао, шта је онда реченица 3) А како би одго– ворио, кад би те упитао: шта су реченице 2 Кад неко ћути, а мисли, могу ли се онда његове мисли звати реченицама 7 Зашто

За овим треба тражити од ђака да смишљају реченице, којима се нешто одриче, а по том реченице, којима се пита за лица и ствари. иу једном и другом случају треба у главном радити онако, као што. је рај ђено, кад су ђаци казивали реченице, којима се нешто тврдило. Кад учитељ буде и са овим готов, онда нека ђацима сврати пажњу на састав реченица, питајући их: Из чега су склопљене — састављене — реченице > Из чега су састављене речи Из чега. слогови 2%) За овим треба ђацима напоменути, да у свакој реченици мора имати најмање две речи, да их од једне речи нема, да у реченици може бити млого речи, и позвати их, да смишљају реченице од две, три, четири речи и т, д. Доста ће бити, ако се 2—3 ђака позову да казују реченице од две речи, а толико и за реченице од три, четири и пет речи.

Кад учитељ буде готов и са оним, што је горе речено, онда, би требало поставити неколико питања, којима би се најважније створи тврдо утврдиле. Ево неких питања: како се мисли могу казивати 2 Шта се мора изговарати, кад се мисли казују г Из чега се — дакле — говор састоји Шта је реченица > Шта су реченице 2 Каквих реченица, има 2% А колико у реченици мора имати најмање речи 2 Како се мисли тачно могу казати % Из чега се састоје поједине приче, песме и загонетке у читанци 2 Ко зна. да каже све, што смо о казивању мисли и реченицама говорили

Ур. Бал.

о

1) Ово је реченица, којом се пита. 2) Ово је реченица за одрицање. "Три врсте реченица свега и има. 8) Ђак треба да одговори — да је реченица казана мисао.

%#) Ђак треба да одговори да су реченице састављене из речи, речи из слогова, а. слогови из гласова. О томе ће им бити нешто познато из првог и другог разрела.