Učitelj

496 ЈЕДАН ЧАС ЦРТАЊА а

Неа н _Р_______________________

стору, па да зна како ће коју ствар да направи; — (Треба му показати и слику оне ствариј. — Како би радили, кад би хтели да нам мајстор изради овакав сто, а ми га немамо, него смо га само видели негде% — |(Напртали бисмо на хартији, па би му дали слику).

=“ . Сад треба пропитати децу да ли знају делове стола, и како се шта на столу зове. Онда треба ићи даље:

— Како стоји стона даска у стола 2г — (Положено). — А како му стоје ноге — |Усправној. — Како се зове ова страна даске г — (Ивица). __ Колико има ивица на стоној дасци 2 — (Четири). — Како се. зову г% (Предња, задња, десна и лева), — Како стоје ивице у стоне даске # — (Потожецој.__ А је бу ли све једнаке у дужини % — (Предња и задња су једнаке, а лева и десна су једнаке). — На шта личи ивица стоне даске: __ (На бразду, линију). — Џа како би је нацртали на табли, или на хартији 2 — (Линијом). — Каквом линијом — (Правом). — Аја' сад узмите

оловке! Нацртајте предњу ивицу стоне даске како је видите, на средини листа.

Ово је ивица дугачка, (мерим) 1 метар. — Може ли толика да будеи на ваној хартији — Ајд сад да видимо колико је код кога велика предња ивица !

Сад треба заћи и прегледати редом, да се поред осталога види, да ли није ко лењиром повукао линију.

__ Како изгледа да стоји десна, ивица > |Косој. = Како бисмо њу

напртали, — |Косом с лева на десно). — А је ли она дужа или краћа од.

предње ивице; — Ево ја ћу да је измерим. Дугачка је пола метра. И ви

је морате нацртати мању од предње ивице. Док ви цртате на вашој хар—

тији ја ћу да цртам на табли предњу и леву ивицу. (Сл. 1).

Са. 1. а. 2.

Сад треба опет прегледати, исправљати све донде, докле код свију не буде правилно нацртало.

— Коју би ивицу цртали сад — (Вадњу)ј. — Колика мора она да, буде 2 — Колика је предња, ивица). — Шта морамо да чинимо, те да се подједнаке нацртају " — (Да меримо). — Мерите! — Како она стоји = (Право-положеној. — (а којом се ивицом спаја" — (Са десном и левом). | Коко ћете је пртати ~ | Од лове ивице 65. на десно). — Цртајте.) (сл. 2)

Док они цртају на хартији, ја мерим моју предњу ивицу на табли, преносим је као задњу ивицу и руком обележим дужину. За тим повучем. линију с лева на десно.

_ Шта сад треба да радимо % — (Да нацртамо и десну ивицу). "Треба ли и њу да меримо 2» = (Не треба). — А зашто% — (Ва то, што је да=

1) Овде треба показати деци како се мери и како се измерена линија пренаша. То могу да виде и како учитељ ради на табли.