Učitelj

851 О АПА СТ ИК

и ___-____________.___________________________---

слим, да не би била велика грешка, ни велика непоступност, баш и показати ћ као један писмени знак, који се у старо време писао овако а гласио је: е или је и т. Д.

У противном, ђак би могао питати: што се и ове речи не изговарају тројако и. пр.: перо, земља, реп, зец, месо, село. метла и т. дД.

Дакле, и кад не би било програмом предвиђено, да се Ћ показује, ја би га у овом случају, по мом охватању, ипак узео у помоћ, те да покажем баш разлику измеђ сличних речи, усљед чега се неке од њих могу тројако изговорити а неке не могу, јер ово није тако много апстрактно да ђаци не могу упамтити.

Према изложеном свом мишљењу, изводим закључак : да је се према програму тражило, да се ф узима у помоћ при објашњењу три српска дијалекта и да ово одрасли ђаци од 11—14 год. могу да разумеју и схвате. Ово и из искуства тврдим.

А шта би требало у основ. шк. предавати, шта ли не, према моћи дечјег схватања, то је друго питање, у чему би се ја сложио са г. ИЕ

Сад нека трећи пресуди ко од нас двојице има правилније мишљење што се примене програма за осн. шк. од 1884 год. тиче. о потргнутој ствари. -

Вит. Јестровић. _ УЧИТ.

ОТГАТЉИВЊЋИОА

— +

Основне школе у Србији, у 1890—1891 школ. години.)

Прошме, 1890—1891 шк. године било је у краљевини Србији 767 јавних основних школа и то 704 за дечаке и 63 за девојчице. Од 63 жен. школе само су три сеоске, остале су по градовима. Но по селима, обично, поред мушке деце, има извесан број женске деце у школама.

Према броју разреда било је школа: < једним -разредом об ак 9 школа. с два раврслан се о а А 5 аи 251 .

ђЕМАМ. Протић, статистичар министарства просвете и црквених послова, израдио је један чланак о статистици цилокупне наставо у краљевини Србији за прошлу ШЕ. ГОАнамењен чувеном енглеском „Државничком Годишњаку“ (Тће 5габезтапв Уесаг-Воок). Из тога чланка, добротом самога писца, ми доносимо нашим читаоцима одељак који говори о основњим школама. Уредн.