Učitelj

новости 521

Коза

ал

Јавили су се. — За израду расправа о питањима, која су истакнута, за девету учитељску скупштину, јавили су се (до Фебруара као што је Гл. Од6. објавио) ови:

Г. Јова П. Јовановић, учитељ из Јагодине, г. Павле Несторовић, учитељ из Радујевца и г. Срета Лазаревић, учитељ из Пожеге написаће расправе о питањима која је истакао г. министар просвете. Г. Павле Несторовић и г. Срета Лазаревић написаће још расправу и о питању: како се предаје а како треба да се предаје земљопис у основној школи.

(Осим ових, јавио се да ће написати расправу о поменутом питању о предавању земљописа и један господин (по свој прилици из Прокупља или околине) под знаком А. (Овога господина молимо да се јави с именом пре или кад расправу пошаље, јер под извесним знаком треба поднети расправе министру и то после скупштине, а не и Глав. Одбору. — Ур.)

За питања : Васпитна важност дружења наставника с ученицима и Махне у предавању женског ручног рада у основ. школи, није се нико јавио да ће расправе израдити. Чудновато је и неоправдано зашто се није више учитеља примило за израду расправа истакнутих питања, а нарочито, што се нико није јавио за последња два нитања. Истицањем питања о женском ручном раду мислило се да ће и учитељице примити учешће у расправљању питања наше осн. школе, али се Глав. Одб. поред све надања. преварио у очекивању. Међу тим у времену, кад се чује по који глас да учитељице по правима и плати не треба да су равне с учитељима, требале су и учитељице да покажу како и у овој придици умеју радити за бољитак наших школа, те тиме сузбити оно мишљење, које иде против њихових интереса. Да чланови Глав. Одбора нису и сувише заузети другим пословима,

· Удружења, Глав. Одбор би коме од својих чланова наложио да спреме расправе о питањима за која се нико није јавио, али овако, ако се који драговољно не буде примио и јавио још за неко време, ова два питања неће бити ни изнета деветој учитељској скупштини.

Срећке. — По одобрењу г. министра народне привреде, Главни Одбор Учитељског Удружења приређује једно коло срећака у корист подизања споменика учитељском добротвору пок. Јовану Гавриловићу. Срећке су већ штампане и кроз који дан разаслаће се зборовима да их распро-

дају. Надамо се да ће се без разлике сваки учитељ и учитељица, како чла-