Učitelj

ДВЕРИ ЈЕЗИКА

очигледне наставе «О ватри», и то онако како је то Фехнер изложио.

Први ступањ има облик разговора а други облик басне:

Први ступањ: Праг.

Андрија и Јудита. Јудита, (1): За што плачеш ' Андрија: Ожегао сам прсте. Ј. Како А, Хтео сам узети ватре да испечем (8) ову јабуку, па ми

угљен паде на руку. Ј. Угљен не гори. (3) То је био жар. А. Било је запаљено дрво. Ј. Па то је био угаран. А. И мајка ме је тукла. (4) 4 бог чега! А. Ватру сам чаркао Ј. Не плачи. А. (5) Молим те, испеци ми ову јабуку на пламену. Ј. То ћу ти учинити; али пре тога да ми кажеш коју изреку из Св. Писма.

А. Не једну, већ ако ћеш три: Бог нали јест огањ који спаљује (Јевр. 12, 29) Човек је прах и пепео. (Ген. 18, 27). Дани моји прођоше као дим (Пе. 102, 3).

Други ступањ: Двери.

1. Басна

(1) Силом ватрине топлине један пут се варница зажари и подиже се у вис (8) Она се тим јако погорди и већ мишљаше, да ће се подићи међу саме звезде. (3) Ну једва што се успе до пола оџака, а она се угаси и паде на огњиште у виду пепела.

4. Ово ће бити врло згодна поука против дрскости и са мољубља.

Баста.

5. Био је неко, коме су лети муве јако досађивале. (6( На послетку то му толико дозлогрди, да запали сламу, и стаде њоме кадити горе доле по својој колебици. (7) Ну пошто при томе беше непажљив, скочи варница, и суви кров ухвати ватру, те цела кућица изгоре.