Učitelj

560 ПАНСОФИЈА

„Рапзорћае Ргодготив, претеча пансофије", који спис против воље Коменскога би штампан најпре у Оксфорду 1637. под. насловом «Увод у тежње Коменскога — Отворене Двери Мудрости> (Сопабишт Сотаетапогит ргавјифа — Роја зарјепшае резегајај, и то с намером, да се чују мишљења научника по ствари од толике важности.

Коменски беше јако озлојеђен тим поступком свога пријатеља, што овај није чекао, док он сам као писац не изиђе на, јавност с готовим делом, као што је то било са «Дверима језика». Ну при изради овога замашног дела уздао се Коменски у помоћ сарадника, у «СоПеетит рапзорћ сити» ; јер је таки рад далеко превазилазио снаге једнога јединог човека.

Међу тим успех тога «Претече" пројектованој пансофији беше већ таки да је Коменски могао и с њиме бити потпуно задовољан ; да, тај успех није био ништа мањи од онога са

«Дверима Језика.» «Из зимајући, светлост слова божјега, није ни= с ,

чим указана већа. благодат роду људскоме, него што је овим истинитим путовођом праве и потпуне светлости; те би на сваки начин требало настојати, да Коменски 0во дело доврши ; тако је гласило мишљење једнога критичара.

„Тако бреме не сме се товарити на. рамена самог Коменскога; треба потражити сарадника; треба образовати пансофичкај нолегију им т. д,» говораху, о друге стране. Неки Јован Адолф Јасијс, професор математике у Хамбургу, у своме писму, упућеном на Хартлиба, изражава се овако: «На све стране Јевропе понренуле су се већ студије пансофије и боље дидактине. И да Коменски до сад ништа друго пије урадио, већ само то што је међу духове посејао семе таких многоструки“ подстицаја, __ па би се морало признати, да је доста учинио").

Ну поред тога није недостајало ни таких гласова, који су циљеве овога предузећа сматрали за недостижне и сумњичили су га, налазећи у томе «опасну мешавину божанских ствари са човечанскима, богословије са философијом, хришћанства са незнабоштвом то јест, таме са светлошћу». Већ само блиставо име «Пансофија» — Свезнање“) поред уобичајеног скромног :

то мора да је овај спис био готов године 1631! (кад су изишле «Двери Језика»). Године 1633 (пет година пре списа му «рчсдаћо») даде га Коменски објавити у лајпцишком књижарском каталогу, под насловом: «јаппа гегшт» (Двери ствари) или «Хришћанска ПансоФија.»

5 Коменски прибележава сам ова разна мишљења у поговору, који је додао «Ртодготиг-у,» у његовим скупљеним списима: Ор. фа ота. |, #51 и следе да се појави на свет са

») У данашње доба, неби се нико смео усудити, м» јесу знатне ризнице

«Пансофијом.» Хумболтов «Космос» и Лоцеов «Микрокоза

|