Učitelj

ПРЕДГОВОР ИЗДАВАЧА

—онњ——

Великом словенском народу као да је судбом одређено било те се у своме животу никада није могао смирити и предати нези својих племенитих дарова, које му је природа дала. Као да је баш њему суђено било, да у својој пространој домовини, као предстража културне Европе, изврши њену цивилизаторску мисију, одбијајући хиљадогодишње навале варварскога, истока. Ну, у свом бурном животу, кад је које словенско племе ма и за часак могло душом данути и позабавити се самим собом, тада је увек словенски ђеније заблистао као сунце на обзорју, и на путу напретка целом човечанству светлио је и загревао га. — Пољак Коперник, Србин Бошковић и Чех Коменски грађани су целога света; они су његови први слављенци у светом храму науке и просвете.

Јована Амоса Каменског уздигла су његова дела, до висине, коју у опште смртан човек и достићи може. Он је оснивач и творац модерне педагогије, обобито њеног дидактичког дела; он је највећи школски реформатор свију времена; он је писац од преко сто педесет књижевних дела, која су превођена на многе културне језике, па чак и на арапски и монголски језик; он је научник око кога су се отимале владе разних држава, први светски државници и просвећени владари, а државни парламенти су доносили нарочите одлуке, којима су га позивали да у њиним државама врши разне научне и просветне мисије, и, поврх тога, он је највећи паћеник за своју отаџбину и своје идеале. — И зато сав просвећени свет прославља тристогодишњицу Кансковог рођења данашњи дан, [6. март 1892 Гг.

Коменски је, дакле, слављеник целога света, али Словенству је још и нешто више, јер му је својта по крви и језику, а Словенима. православне вере, поврх тога, својта је и по вери, јер као последњи првосвештеник цркве «Чешког братства», онје у