Učitelj

596 МЕНЕ АМСТЕРДАМ

она гаре наведена посвета граду Амстердаму. Потпун наслов тога издања гласио је:

ј. А. Сотеп! Орега Фасиса отиа.

АЂ аппо 1627. ад 1657. сопћиџа(а. Маги ћис изаче осваготђиз гетрфа, Фуегауие оса едЊа. пиле ашет поп фапфши 11 чаша, 6 зниш) 588 соПеста, зед еб Што сопаћа та Бузета паша таесћатсе сопафис а гедаста.

Атпвјегдали

Ларепаз Рр. Гаџгепш де Сеег. Еесидетит! Сћаафорћогив Сппгадиз е! Сађте] а Коу. Аппо МрСРУП.

То јест:

Ј. А. Коменскога укупна дидактична дела.

Од године 1627. до 1657. продужена. До сад у разним приликама писана и на разним местима издата: а сад, пе само сабрана, уједно прикупљена, већ последњим усиљавањем доведена у систем, механично конструисан.

Амстердам.

Трошком Господина Лаврентија, Гера. | Штамна Кристофора Кунрадуса и Гаврила Роја. Године 1657

Ово лепо и за тадање прилике подесно издање на Фолиоформату, снабдевено је са дрворезом као насловном сликом, која испуњава сву страницу књиге. У прочељу седи Коменски за столом показујући прстом извесно на неки виши школски разред; у који се види кроз отворена врата. Ово драгоцено дело, које до данас још није свестрано оцењено, очувало се у неколико егземплара, који се налазе у библиотекама университета у Бечу, Прагу, Гетингену, Берлину и др.')

1) Библиотека прашког университета показује на спрам овога дела таки _ пшетет, да га не даје никоме ван просторија библиотеке. Кад би се и друге универоитетске библиотеке руководиле овим начелом. онда ови листови не би били никад ни написани. Ц. кр. университетска, библиотека у Бечу пак ставила је похвалном готовошћу свој егземплар писцу овога на располагање, док му је год устребао, чиме је учинила могућим да ово издање угледа света.