Učitelj

А МСТЕРДА м; 599

И тако постаде онај спис од године 1637., који је доцније толико рђаво тумачен и због кога је Коменски много нападан. Томе спису био је наслов:

[их | јепеђез — Светлост у тами, т.ј. пророчански дар, којим је Бог удостојао евапгеличку цркву (преко Кр. Колтера, Кристине Поњатовске и Ник. Драбика). ')

У спису се налазе пророчанства, која су поменута лица казивала у разним приликама, у времену од 1616 до 1655 године и за која су она говорила, да су им саопштавана од анђела или од Бога често, и то у сну, у разним привиђењима. или визијама.

По својој садржини ова сва откровења тичу се тадањих црквених и политичних прилика Свет је — вели се ту — покварен сад као у очи Нојева потопа, особито хришћански народи а парочито немачки. Ово Бог не може и неће више трпети; оп ће све народе једнога против другога раздражити, те ће у томе крвопролићу уништити све безбожнике, а међу њима, · на првом месту папу и Аустрију (|). У ту сврху нагрнуће многи северни и источни народи а особито Швеђани са својим краљем. Чак и Турци и Татари притећи ће у помоћ овоме делу, те ће у награду примити еванђеље. А онда ће пре конца векова наступити опште побољшање света; идоли и идолопоклоници пропашће и свуд ће процветати чисто и право богопоштовање.") У свему обухвата спис 400 разних пророчанства. А какве су природе она, види се најбоље из Драбикова. предсказивања за годину 1656, која ће, вели, свету донети мир и опште благостање, док је управо те године ошштину чешког браства постигла највећа беда и пропаст. У каквом се тешком душевном расположењу духа Коменски тада налазио, види се најбоље отуда, што је он та пророчанства обелоданио идуће 1657. године, која је по тој беди следовала.

Ну није био само Коменски, који се у времену тадањег нолитичног и религиозног врења дао повести за мистичним опсенама. Чувени мужеви, као што је н. пр. гроф Пемброк-Монтгемери стајао је у додиру с овим „пророцима,» а други су њина пророчанства преводили на немачки. Јован Фабрициус,

5 У Штокхолму постоји други примерак ове чудновате књиге, под насловом: Бих е (епеђма (Светлост из таме) «Са привилегијом цара над царевима и под заштитом свију краљева да се свугде прештампава, док не буде позната свим земљама и језицима.» — Књига та изазвала је у своје време читав литерарни покрет.

=) Раррепћејт, а. а. О., стр, 59.